Friday, June 25, 2010

Aku dan Bos

3 comments
 
Salam,

Apakah pandangan atau nilaian anda terhadap bos anda?

Buruk? Baik? Tak puas hati? Rasa macam nak marah dia? Kawan baik? Tak guna? Baik giler? Tak senonoh punya bos?..macam-macam ada...hehehe.

Aku ada beberapa ungkapan-ungkapan yang ingin aku share dengan anda tentang bos dan pekerja.

Kira macam ungkapan-ungkapan tidak puas hati terhadap bos la nih...hehehe

Aku tujukan khas kepada staff-staff dan ex-staff aku. Bukan untuk menilai aku tetapi untuk melihat samada perasaan-perasaan dari ungkapan-ungkapan tersebut ada pada mereka. Jadi dari situ, aku kena menilai diri aku sama ada perlu berubah atau tidak..hehehe.

Silalah baca...

Bila aku mengambil masa yang lama untuk menyiapkan sesuatu kerja, bos kata aku kerja macam kura-kura. Bila bos pula siapkan kerja lambat, dia kata dia seorang yang teliti.


Bila aku tak buat kerja yang disuruh, bos kata aku pemalas. Bila bos pula yang tak buat, dia kata dia sibuk.


Bila aku buat sesuatu tanpa disuruh, bos kata aku memandai-mandai atau cuba tunjuk pandai. Bila bos buat macam tu pula, dia kata dia mengambil inisiatif.


Bila aku cuba mengambil hati bos, bos kata aku kaki bodek atau kaki kipas. Bila bos pula ambil hati bos dia, dia kata itu bekerjasama (cooperative).


Bila aku buat silap, bos kata aku seorang yang bodoh. Bila bos pula buat silap, dia kata dia juga manusia, mana ada manusia yang tak buat silap.


Bila aku keluar atau tiada di pejabat, bos kata aku suka curi tulang dan kaki rayau. Bila bos pula tiada di pejabat, dia kata dia ada urusan perniagaan.


Bila aku ambil cuti sakit, bos kata aku ni memang selalu sahaja sakit. Bila bos pula ambil cuti sakit, orang akan kata bos tentu benar-benar tidak sihat.


Bila aku mohon cuti, bos kata aku tentu pergi interview minta kerja di syarikat lain. Bila bos pula yang mohon cuti,
orang akan kata itu adalah kerana dia perlu berehat akibat kerja-kerja yang terlalu banyak yang dia telah lakukan.


Bila aku buat sesuatu yang baik, bos takkan ingat. Bila aku buat salah, sudah tentu bos tidak akan lupa sampai bila-bila.


Apa ke jadah! Apa aku perlu buat?

Adoi ai!!!!!!!!!!!!!!



Amacam? Ada persamaan?...hehehe


Sekian.

3 Responses so far.

  1. Anonymous says:

    Hahhahah...this is very funny but yet very true...and it does happen everywhere...very few bosses have good and positive personality nowadays...

    Something to share here, I learn to see only the positive side from each one i met nowadays...unless the person really get on my nerves then what to do (especially those categorize as 'lalang'...ignore them...

    But to those bosses who has this negative behavior and attitude...how far can they go in their achievements??Well some can go far but mostly will end up like 'sepandai tupai melompat, akhirnya menyungkur jugak hahahah...)

    But to those bosses who climb up high, even if we hate them, learn from them, learn the positive things not the negatives thingy so that u can be a better person in times...or better boss hahaha

    As long as u r not working under 'tin kosong bosses' u r not on the losing side..For example, Jose Mourinhio...many hates him because he is arrogant but looking at the result he brings to chelsea and inter...he can bring something from a nothing player..which means he is an outstanding boss...compare to Domenech, who talks a lot and see what happen to France..a total disaster even with great players.

    Someone ever told me this "Not all leaders are bosses and not all bosses are leaders" :) think abt it. (And this someone might read as soon as i post my comment hahahaha)

  2. Anonymous says:

    Bagus punye post. Tapi masalah nye boss hari ni terlalu bossy...keja tak seberapa....cakap besar, mission ada tapi tak tahu apa matlamat dan mana arah tuju,tu yang jadi lintang pukang. Yang salah tetap macai-macai...harap-harap adalah boss yang sedar diri dan nilai diri anda sendiri sebelum mencari kesalahan orang lain.
    Aku setuju dengan anonymous...."Not all leaders are bosses and not all bosses are leaders"

  3. Anonymous sokong anonymous?
    Hmmmmm...dasyat..dasyat..hehehe

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com