Thursday, September 20, 2012

Kerana duit sanggup membunuh kawan?

32 comments
 
Salam...

Mungkin anda semua telahpun tahu. Sana sini orang bercerita. Akhbar-akhbar dan media elektronik memaparkan berita yang sama iaitu seorang pemandu van sekuriti ditembak mati dan sejumlah wang tunai (dianggarkan sebanyak RM1.2 juta) dilarikan.


Yang tidak sedap didengar, suspek (mungkin si pembunuh) adalah rakan sekerja si mangsa!

Jika begitu, betul la kata orang...duit boleh merubah sifat seseorang. Malah dalam Islam ada juga perumpamaan "kefakiran (kemiskinan) boleh menyebabkan kekufuran"...

Aku tidak tahu samada si mangsa dibunuh rakan sendiri cuma agak terkejut juga dengan sifat si pembunuh yang berhati kering (tidak berhati-perut) sanggup menembak dalam jarak dekat! Yang dtembak pula bukanlah binatang buruan tetapi manusia!

Gambar dicilok dari Utusan online

Untuk beberapa hari ini, setiap pagi aku perlu memberi peringatan kepada staff aku agar sentiasa mematuhi Akta Senjatapi dan mengikut prosedur yang telah sedia ada. Mungkin perkara yang sama tidak dapat dielak tetapi sekurang-kurangnya berusaha agar ianya tidak berlaku.



Sekian.
Readmore...
Wednesday, September 12, 2012

Cukup cukup sudah...

5 comments
 
Salam...

Bila baca tajuk entry ni, jangan fikir aku sedang seronok berkaraoke pula yer? memang la aku suka karaoke tapi tajuk entry ni sebenarnya bukanlah menjurus ke arah itu...tetapi lebih kepada permasalahan gaji, gaji dan gaji lagi... hmmmm...bila la nak selesai isu ni..cukup-cukup la tu...


Gaji rendah sangat ke?

"Bukan...tetapi bayar gaji ikut sesedap rasa!"

Maksudnya?

"Kitaorang terpaksa bekerja di Hari Raya dan sewaktu cuti umum Merdeka tetapi gaji kami dikira macam hari biasa. Tiada penambahan kadar gaji walhal cuti umum sepatutnya dibayar 2 kali ganda. Overtime pun dikira pada kadar yang biasa..."

Kenapa jadi macam tu? Sepatutnya syarikat lebih prihatin dan berterima kasih kepada para pekerja yang sanggup berkorban masa bertugas khasnya sewaktu Hari Raya. Nak untung sangat ke hingga kebajikan staff  tak diambil kira???

"Entah la bang..."

"Cuma...sekarang ni, kami nak hiburkan hati nyanyi lagu ni..."
...Sudah cukup cukup sudah...Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa... Lebih baik ku pergi saja...

Sedap gak lagu tu...

Ada makna tu....!!





Sekian.
Readmore...
Tuesday, September 11, 2012

Tak sudah-sudah cerita pasal gaji

9 comments
 
Salam...

Kabare wak? Wes mangan urong?.... sejak bila aku jadi jawa ni?

Macamana Hari Raya. Masih sibuk ziarah menziarahi? Ada yang sedang berkira-kira nak berjogging? Al-maklumlah, banyak makan semasa open house Raya...hehehe.


"Aku tak ke mana-mana bang...setakat beraya kat rumah jiran sebelah jer..."

Apesal lak?

"Gaji tak dapat-dapat lagi..."

Laaa...dah masuk 10 hb gaji tak dapat lagi???

"Yer..."

Kenapa?

"Syarikat silap kira. Ramai staff operasi yang dapat kurang dari sepatutnya...so, dorang mogok..."

Bukan ke engkau staff pengurusan?

"Yer...sebab gaji staff operasi ada problem, semua staff pengurusan gaji kena tahan..."

Salah kira?

"Ada yang kerja public holiday tapi dikira gaji hari biasa. Ada yang kerja lebih masa tapi tak masuk dalam gaji. Ada yang gaji negatif..."

Negatif??? Berhutang pada syarikat pulak?

"A ah bang...salah kira. Tak pasal-pasal staff tu tak dapat gaji, malah berhutang pulak..."

Kenapa jadi macam tu?

"Entah lah bang...semuanya sebab bos nak bayar gaji ikut jumlah hari bekerja...mesti 26 hari sebulan. Kalau kurang dari 26 kena tolak gaji ikut hari yang kurang..."

Kalau bulan Februari??

"Bulan Februari cuma boleh ambil cuti atau off 2 hari jer...kalau lebih kena tolak..."

Kalau bulan Mac?

"Kena kerja ngam-ngam 26 hari sebab kalau lebih, syarikat tak bayar apa-apapun..."

Akta Buruh mana yang diikut tu?

"Entah la bang..."

So, apa engkau nak buat tu?

"Tengah baca-baca iklan kat surat khabar ni...cari kerja kosong..."

Aduyai...kesian!




Sekian.
Readmore...
Friday, September 7, 2012

Satu berhenti, beberapa orang hilang

6 comments
 
Salam...

Semasa menulis pos ni, aku sedang minum-minum di sebuah warung kopi yang ber"wifi" sambil menunggu masa untuk menjalankan tugas memantau operasi.


Sepatutnya tugasan tersebut dibuat oleh Operations Manager aku tetapi oleh kerana ketiadaan beliau, aku terpaksa mengambil alih. Aku bukanlah ingin berkira tentang kerja aku tetapi lebih cenderung berfikir bahawa hal-hal operasi perlukan perancangan dan bukanlah dilakukan secara ad-hoc khasnya apabila menyentuh hal-hal berkaitan kawalan keselamatan. Kesilapan atau kelalaian kecil mungkin boleh membawa padah.

Apa puncanya? Kenapa perlu aku turun padang?

Punca utama adalah akibat kekurangan staff.

Kenapa staff kurang?

Sebab ramai yang tetiba resign atau cabut.

Kenapa pula?

Well...kalau kebajikan mereka tidak dijaga dengan baik, itulah akibatnya.

Kebajikan macamana?

Kebanyakan syarikat selalunya mengalami masalah yang sama apabila gaji pekerja dibayar lambat, EPF dipotong tetapi tidak dicarum, Overtime kena cincang, atau mungkin juga gaji langsung tidak dibayar oleh Supervisor yang diamanahkan (berlaku kerana gaji dibayar secara tunai dan Supervisor pula pecah amanah) serta lain-lain isu.

Bagi syarikat aku pula bukanlah berkaitan dengan duit tetapi lebih kepada sikap berpuak-puak atau mengikut seseorang. Apabila seorang Supervisor itu resign, orang dia akan turut mengikut jejak. Bermakna, bukan seorang yang berhenti tetapi menjadi beberapa orang. Yang lebih haru apabila mereka berhenti tanpa memberi notis dan Jabatan HR langsung tidak tahu. Pihak Pengurusan cuma tahu apabila Client membuat aduan.

Habis tu, macamana hendak selesaikan masalah ni?

Aku rasa, eloklah gaji minima untuk syarikat Kawalan Keselamatan dilaksanakan dengan segera supaya syarikat dipaksa mencari pekerja yang benar-benar berkelayakan dan berpelajaran. Pekerja yang boleh berfikir dengan matang. Pekerja yang bukan jenis pak turut. Pekerja yang lebih mementingkan masa depan. Pekerja yang mementingkan pengorbanan dan kesetiaan kepada syarikat.

Bukanlah pekerja yang akan berhenti mengejut setelah mendapat tawaran syarikat lain dengan penambahan gaji sebanyak RM10 (sepuluh ringgit)!!!




Sekian.
Readmore...
Tuesday, September 4, 2012

Suka sangat suruh staff resign

6 comments
 
Salam...

Dah 17 hari menyambut Syawal, mood Raya masih tak hilang-hilang. Sana-sini orang beraya... sana-sini open house... sana-sini traffic jammed!... (errkk!).


Yang tak best didengar dan disebut...ada syarikat Kawalan keselamatan tu yang sana-sini staff berhenti (resign)... sana-sini pos lompong... sana-sini pelanggan marah atau mengamuk!!

Apa dah jadi?

"Tu laa masalahnya bang...MD aku tu jenis orang yang panas baran. Kalau marah tu tak peduli bahasa walaupun yang dimarah tu orang berumur atau lagi tua dari dia."

Apa yang berlaku?

"Dia suka sangat memaki hamun staff. Yang lagi teruk, selalu suka cakap atau suruh staff yang kena marah tu berhenti kerja."

Then?

"Yang tahan dan faham perangai dia je yang kekal bekerja. Yang lain-lain semua cabut."

Apa puncanya?

"Macam-macam bang. Tak kira la masalah apa sekalipun, sebagai MD dia kena kawal emosi. Perkara-perkara remeh biarlah diurus oleh pengurus. Ini tidak, dia sendiri yang hendak turun padang. Bila ada isu terus melenting dan memaki hamun staff."

Jadi, bila kekurangan staff, apa yang dia buat?

"Sekarang ni sibuk menyuruh pengurus untuk memujuk staff yang dah berhenti tu untuk bekerja semula."

"Tapi...ada yang lagi best..."

Apa tu?

"Pengurus pun dah berhenti!...hahaha"

Adoyai!




Sekian.


Readmore...
Monday, September 3, 2012

Bank amalkan Double Standard???

2 comments
 
Salam...

At first, malas juga nak mencoret hal ni tetapi kecil hati punya pasal aku postkan juga. Mungkin ramai kawan-kawan aku yang masih bekerja di Bank itu akan berkecil hati pula dengan aku. Silap-silap ramai yang merajuk dengan coretan aku ni...takpe la...kang aku pujuk la balik...minta maaf...kan masih Raya lagi ni? hehe...


Apsal lak aku melalut pepagi ni?

Actually, aku terkilan dengan beberapa cawangan Bank yang staff aku berurusan. Sebelumnya apabila pelanggan aku melakukan urusan deposit (bank in) sendirian, tak pernah pula reject duit mereka tu, tapi, bila urusan mendepositkan tunai tersebut diambil-alih oleh syarikat aku (CIT) tetiba pihak Bank reject dengan alasan yang berbagai-bagai. Yang paling utama dan selalu digunakan ialah akaun pelanggan aku itu tidak dibuka di situ (dengan kata lainnya on-line branch). Oleh itu, staff aku diminta untuk menghantar wang tunai yang dikutip ke cawangan Bank di mana akaun pelanggan tersebut dibuka.

Bila aku bertanya untuk kepastian, dengan garangnya pegawai Bank tersebut berkata "Kaunter dan staff cawangan ini hanya untuk pelanggan yang membuka akaun di sini!".


Akibat kena reject, melilau staff aku mencari cawangan Bank yang sudi menerima dan hasilnya akaun pelanggan hanya dapat dikreditkan selepas tempoh yang telah ditetapkan...dan yang tak bestnya, syarikat aku pula yang dipersalahkan kerana gagal!

Aku hubungi Ibu Pejabat Bank tersebut dan biasalah mereka tu pun kengkawan aku juga... aku ajukan komplen aku.. Walaubagaimanapun, masih tiada penyelesaian...kebanyakan cawangan-cawangan masih enggan menerima... Dan, aku terpaksa menghubungi pula Ibu Pejabat pelanggan aku... Satu official complain telah dikeluarkan. Pelanggan-pelanggan aku itu adalah dealer kepada salah satu syarikat korporat yang besar yang memiliki akaun di Bank tersebut, jadi apabila menerima komplen sedemikian, pihak atasan Bank jadi menggelabah!

Salah seorang bekas rakan sekerja aku yang bertugas di Ibu Pejabat Bank tersebut telah menghubungi aku. Agak marah juga suaranya...dan dengan tegas menyuruh aku mendepositkan wang tunai yang dikutip ke cawangan di mana akaun pelanggan-pelanggan aku dibuka. Lalu aku menjawab...beberapa pelanggan yang aku berikan khidmat CIT membuka akaun mereka di luar Kuala Lumpur seperti Ipoh, Pulau Pinang dan Johor Bahru...Logik ke untuk aku hantar ke sana dari KL? Statement yang membuatkan dia terkedu.

Persoalannya, kenapa perlu reject wang tunai yang staff aku bawa? Jika sebelumnya pelanggan membuat deposit sendiri di cawangan yang sama tidak pernah pula kena reject. Adakah kerana staff aku bekerja di syarikat Kawalan Keselamatan maka mereka tidak harus dilayan elok-elok?


Ini sudah "DOUBLE STANDARD"!

Bukankah Bank telah memiliki sistem yang canggih di mana pelanggan boleh melakukan transaksi deposit di on-line branch (tanpa perlu ke cawangan Bank di mana akaun mereka dibuka)?

Tambahan pula dalam AMLA (Anti Money Laundering Act), pihak Bank tidak dibenarkan untuk reject keinginan pelanggan untuk mendepositkan sejumlah wang tunai.

"Semua ni pasal kos bro...cawangan bank yang menerima wang tunai tersebut terpaksa menanggung kos untuk staff mengira, kos untuk CIT dan kos untuk mengurangkan risiko sedangkan cawangan tersebut tidak mendapat apa-apa pulangan dari deposit tersebut. Yang dapat ialah cawangan di mana akaun terbabit dibuka. Sebab itu kami galakkan untuk menghantar wang tunai yang dikutip ke home branch."

Lalu aku menjawab...Setiap tahun Bank mendapat keuntungan berbillion-billion ringgit walaupun sebelumnya pelanggan membuat transaksi deposit tunai di on-line branch. Oleh sebab kami ini dari syarikat Kawalan Keselamatan, maka dengan sesuka hati reject dan beri alasan kos yang mungkin mengakibatkan Bank menanggung kerugian.. Yang pasti, you all telah mengamalkan "DOUBLE STANDARD".

Kata-kata terakhir itu mungkin menyebabkan bekas rakan sekerja aku itu merajuk...hmmmm




Sekian.


Readmore...
Saturday, September 1, 2012

Pistol palsu?

2 comments
 
Salam...

Apa khabar? Dah banyak rumah diziarah Raya ni? Selalunya kanak-kanak yang riang sakan. Suka kerana dapat bermain-main dengan kawan-kawan dan sanak-saudara sebaya. Yang lebih seronoknya kerana boleh mengumpul duit Raya. Boleh lah beli macam-macam permainan..robot, anak patung, bola, Lego, bunyi-bunyian, pistol...Pistol???


Anak-anak kami tak beli dah benda-benda macam tu..dorang lagi suka beli Iphone, Ipad, Tab dan bla bla bla... hmmmm...

Bercerita pasal pistol, aku teringat satu kes di mana seorang bodyguard seorang Dato' ditangkap pihak Polis kerana menggunakan pistol palsu...! Palsu? Ya...peluru dan magazine adalah tulen tetapi pistolnya dibuat daripada plastik...dan sememangnya langsung tidak boleh diguna untuk menembak! Baling anjing pun, anjing tu sekadar menyeringai mengejek!


Punca ditangkap kerana dia berlagak! Mentang-mentang la bodyguard, boleh gertak orang sambil menunjukkan pistol. Perbuatan yang salah di sisi Akta Senjatapi! Bila orang yang digertak membuat laporan Polis, dia diarah untuk ke Balai untuk diambil keterangan. Bila diperiksa pistol...tu dia!! Plastik!! Terus dihumban ke lokap dan direman dan seterusnya....biasa la...kurang-kurang 7 tahun menghuni penjara.

Yang aku ingin luahkan bukanlah tentang perangai berlagak si bodyguard tetapi tertanya-tanya kenapa mengguna pistol palsu sedangkan kerja dia memerlukan sepucuk pistol yang tulen??

Mungkin disebabkan syarikat security tempat dia bekerja telah kehabisan stok pistol? Mendapatkan permit membeli pistol bukanlah mudah dan mengambil masa berbulan-bulan. Tuntuan kerja dan keinginan untuk mengaut keuntungan, syarikat sanggup membekalkannya hanya dengan sepucuk pistol plastik buatan Thailand. Walaupun nampak tulen, ianya langsung tidak berguna!


Yang lebih membimbangkan, orang yang dijaga (pelanggan) sebenarnya yang berisiko tinggi. Sanggup membayar beribu ringgit mengharapkan diri dikawal seorang bodyguard tetapi sebenarnya dikawal seorang penipu berpistol plastik...atau satu syarikat penipu..

Macam-macam la sekarang ni!!!



Sekian.
Readmore...
Thursday, August 30, 2012

Laki bini kerja tempat yang sama

4 comments
 
Salam...

Mungkin ramai yang dapat pengalaman yang sama macam aku. Bukan hendak memburuk-burukkan sesiapa tetapi sekadar ingin memberi pendapat berdasarkan pengalaman aku sahaja.

Pernahkah anda bekerja dengan pasangan anda (suami/isteri) di tempat yang sama? Atau bekerja bersama-sama staff lain yang mempunyai hubungan suami/isteri? OK?... Ada masalah?... Bergaduh?...

Hah?? Bergaduh???


Berat kalau lagu tu...

Aku juga ada pengalaman bertugas dengan pasangan suami/isteri yang bertugas di pejabat yang sama. Pengalaman yang tak berapa sedap dibualkan atau didengar..

Bukan sebab pasangan tersebut bergaduh...tetapi lebih kepada membuat keputusan atau arahan yang bercanggah.. Dua-duanya adalah bos.

Yang si suami dah bagi arahan jelas, si isteri pula modify...

Lepas tu...huru hara pejabat...hahaha..

Sebab itu, adalah tidak digalakkan untuk pasangan suami/isteri bertugas di pejabat yang sama...


Apa pendapat anda?




Sekian.
Readmore...
Wednesday, August 22, 2012

Banyak beraya di dalam kereta

2 comments
 
Salam...

Selamat Hari Raya rakan-rakan semua. Harap semua sihat wal-afiat. Harap masih dapat mengawal perut, maklumlah semasa Hari Raya ni ramai saudara-mara dan kawan-kawan yang menjamu tetamu dengan makanan yang berat-berat...lemang, ketupat, lontong, nasi minyak pun ada..kuih Raya...ooo...yang tu kita tunggu di penghujung Syawal, mesti ramai yang mencari..hehe.


Bagaimana Raya anda semua? Banyak rumah diziarah?

Bagi aku, tahun ni yang paling sedikit rumah aku ziarah (di minggu pertama Hari Raya). Puncanya.. jammed, jammed, jammed dan jammed lagi.

Hari Raya pertama aku tidak kisah sangat kerana aku bekerja dan jalan-jalan di sekitar KL - Shah Alam agak lengang. Hari Raya kedua, sana-sini jammed...MRR2, Plus Highway (kedua-dua arah)..malah, Jalan Ampang pun jammed jugak. Kalau biasanya dari Nilai ke Seremban cuma 15 minit, hari tu, 2 jam!!! Mak ai!! Dari Melawati ke Ampang pun 1 jam lebih...aduyai!!!

Tu belum lagi cerita nak pergi Utara dan Pantai Timur lagi...

Apa dah jadi ni?

Kenapa Raya tahun ni sana sini traffic jammed?

Sepatutnya, kita banyak beraya di rumah saudara-mara dan sahabat handai tetapi kesesakan lalulintas menyebabkan banyak masa terbuang di dalam kereta!!!!


Terpaksalah siapkan tempat untuk simpan kuih-kuih Raya di dalam kereta... mana tau, ada kengkawan yang senasib, boleh lah sama-sama beraya....di dalam kereta...!



Sekian.
Readmore...
Sunday, August 19, 2012

Bertugas di Hari Raya

1 comments
 
Salam...

1 Syawal telahpun tiba..semua umat Islam bergembira menyambut Hari Raya yang mulia. Gembira kerana berjaya menahan lapar dan dahaga, berjaya mengawal gelora, berjaya mengelakkan membuat perkara-perkara yang membatalkan puasa...sebulan lamanya...dan yang paling penting berjaya membuat syaitan menjerit sengsara...

Ramai yang pulang ke kampung bertemu sanak saudara...

Ramai mengimarahkan masjid dan surau bersolat dan mendengar khutbah Hari Raya...

Bersama-sama keluarga menziarah pusara keluarga yang telah tiada...

Bersama-sama menziarah rumah sanak saudara...

Menjamu selera apa yang tersedia...

Namun... masih ada juga yang kelihatannya gembira tetapi api kerinduan tersemat di dada...
Hanya sekadar melihat suasana meriah Hari Raya di jendela...


Kerana tuntutan kerja..

Terpaksa menyambut Hari Raya di tempat kerja...

Dan..

Aku lah salah seorangnya....

uhuk..uhuk..uhuk...sedihnya...tetapi tetap jua ada rasa gembira...kerana berkorban untuk memberi laluan rakan-rakan gembira di Hari Raya...yang pasti, bila mereka pulang bekerja...duit Raya pasti dipinta...

hehehe...

Selamat Hari Raya kepada semua warga blogger.



Sekian.

Readmore...
Thursday, August 16, 2012

Dapat Bonus Raya!!!

4 comments
 
Salam...

Beberapa hari lagi nak Raya. Ramai warga Kuala Lumpur yang berpusu-pusu untuk pulang ke kampung, berpusu-pusu membeli belah untuk Hari Raya di saat-saat akhir, berpusu-pusu membeli kuih Raya, berpusu-pusu pergi ke Bank menukar duit Raya... cuma..bak keluhan seorang pakcik di surau berdekatan rumah aku..

"Kenapa la mereka tak berpusu-pusu ke masjid dan surau melipat-gandakan ibadah. Masa dah suntuk. Lepas ni kena tunggu setahun baru jumpa semula Ramadhan..."

...errr..hmmm...ish3


Dalam pada ramai orang berpusu-pusu tersebut, di pejabat aku juga begitu. Masing-masing berpusu-pusu untuk bersalam-salaman dengan pihak Pengurusan atasan...

Sebenarnya yang dikejar bukanlah ingin bersalaman tetapi duit Raya!

Yessss...syarikat aku memberi bonus cum duit Raya!!
Syarikat engkau ada???...hehe


Masing-masing rasa gumbira...bersyukur..tak kira la dapat sedikit atau banyak, yang penting dapat juga.

Bak kata salah seorang staff aku..

"Alhamdulillah...dapat juga la aku makan ayam Raya ni..."

Tak tau la samada dia berseloroh benar-benar bersyukur atau just memberi kata-kata sindiran...hmmm.

Well...bagi aku pulak, ini lah bonus yang pertama kali aku terima sejak (selepas) aku berhenti bekerja di Maybank 5 tahun yang lalu. Syarikat-syarikat yang aku bekerja selepas itu, bukan setakat bonus, gaji aku, KWSP aku, cukai pendapatan aku (PCB) serta entitlement aku memang dicarik-carik, dicincang-cincang dan ada juga yang digiling halus hingga tidak kelihatan...

Apa-apa pun, syukur alhamdulillah..

Raya ni, boleh la beri duit Raya lebih sedikit kepada emak dan abah aku...isteriku...anak-anak aku serta anak-anak saudaraku yang berduyun tu..

Boleh la juga aku belikan Friskies untuk kucing-kucing aku...


Harap-harap kucing-kucing tu tak pula berseloroh berkata...

"Dapat juga la merasa makan Friskies Raya ni..."

huhu





Sekian.
Readmore...
Wednesday, August 15, 2012

Mari mengemas rumah

5 comments
 
Salam...

Jom, kita sama-sama mengemas rumah sempena menyambut ketibaan Syawal...

Cuci dan lap tingkap...


Basuh dan bersihkan bilik air...


Tukar cadar dan kemas bilik...


Bersihkan dan buang habuk...


Habuk yang payah tanggal tu, kena lap la pulak...


Basuh baju...


Dah basuh...sidai laaa...


Mana yang dah kering, kena la digosok...


Basuh pinggan mangkuk...


Siram pokok-pokok bunga...


huh!...penat dah!...jom minum...


Alamak! Lupa lak! Puasa laaa...so..tidur la dalam kepenatan...






Sekian
Readmore...
Tuesday, August 14, 2012

Berbaktilah kepada ibu dan bapa

3 comments
 
Salam...

Apa khabar? Bagaimana persiapan anda untuk menyambut Hari Raya? Balik kampung? Eloklah tu, dapat menyambut Aidil fitri bersama-sama ibu dan bapa serta adik-beradik yang lain. Bagi yang telah kehilangan mereka (ibu dan bapa), elok juga menziarahi pusara mereka dan sedekahkan al-Fatihah sebanyak mungkin.

Bagi mereka yang terpaksa bertugas di Hari Raya, janganlah terlalu bersedih. Kunjungilah mereka setelah selesai tugasan. Raya kan sebulan? Apa-apapun jangan lupa menghubungi mereka melalui telefon...

Bila berjumpa, jangan lupa cium tangan mereka dan pintalah ampun dan maaf dengan sungguh-sungguh.


Tapi...kenapa perlu menunggu Hari Raya baru berbuat demikian?

Meh, aku nak kongsi satu cerita...

Pakcik ni dahulunya orang susah. Tiada pelajaran (sekolah tak habis). Dia cuba mengubah nasib diri dengan berniaga secara kecil-kecilan. Walaubagaimanapun, duit yang dia dapat hasil berniaga tak pernah lekat. Ada sahaja perbelanjaan yang perlu dibuat. Bertahun-tahun berniaga tak pernah jadi senang. Hutang pula keliling pinggang...mungkin kerana kecewa dengan kehidupannya, dia menjadi malas untuk meneruskan berniaga, Cuba pula makan gaji. Lain pula jadinya. Asyik ditindas dan gaji yang diterima tidak setimpal dengan kudrat yang dicurahkan. Hidup makin teruk...dikejar pemberi hutang..diugut...pernah terfikir untuk menamatkan riwayat diri....!

Suatu hari, ketika di surau..ketika menangis meratapi kesusahan diri..dia didatangi seseorang yang dia tidak kenal...lelaki tersebut menyapa dan menasihatinya..."ada satu kewajipan yang engkau telah lupa dan gagal untuk lakukan..kegagalan yang menyebabkan hidup engkau jadi susah begini..." dan lelaki tersebut pun beredar...

Termanggu dengan ucapan lelaki tersebut dia mula berfikir dan mencari maksud yang diungkapan. Kewajipan apa yang dia telah lupa? Apa yang dia gagal lakukan?

Tiba-tiba dia terlihat seekor kucing betina sedang menyusukan anaknya. Kucing tersebut kurus kering... tetapi anak-anaknya kelihatan gebu dan sihat.. mata kucing tersebut memandangnya seolah-olah meminta belas ihsan (mahukan makanan)...pandangan yang sayu hingga menyebabkan dia menitiskan air mata.. walau dalam kepayahan..walau sendiri kelaparan..si ibu kucing tetap melunaskan tanggungjawab memberi makanan kepada anak-anaknya....


dan...pada ketika itu lah...dia teringat kepada emaknya yang sedang sakit di kampung...

Tanpa menunggu masa...dia bergegas pulang ke kampung. Bila tiba dan berjumpa...memeluk, meminta ampun sambil berjujuran air mata...semenjak itulah dia menjaga emaknya yang sakit tersebut hinggalah tiba hayatnya...

Bermula dari detik itulah...hidupnya mula berubah...perniagaan menjadi semakin maju..tiada lagi hutang..malah dapat pula mengerjakan haji termasuk haji untuk arwah emaknya...

Setiap kali bercerita kisah ini, air mata tak henti-henti mencurah...

dan...yang aku pasti...berpuluh-puluh ekor kucing ada di rumahnya...hmmmm
..
..
..
..
..
..
..

dan...setiap kali aku teringat cerita ini, hati aku sayu dan teringat pada emak dan ayah aku di kampung..

Masa untuk menelefon mereka...isk3..




Sekian.
Readmore...
Monday, August 13, 2012

Exchange Banner's Page had been deleted

2 comments
 
Salam...

Apa khabar rakan-rakan semua. Harap semua sihat wal-afiat. Tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk kita berpuasa dan Hari Raya pula bakal tiba. Di dalam kita bersabar menahan lapar dan dahaga serta mengelak melakukan perbuatan-perbuatan yang membatalkan puasa, kita masih lagi ingin bertungkus-lumus menyiapkan diri dan keluarga untuk menyambut ketibaan Syawal.

Yang mampu, sibuk membeli pakaian baru, menukar perabot lama, menggantikan perhiasan-perhiasan rumah yang baru...yang kurang mampu sekadar memperelok yang mana kurang di pandangan mata, mencuci yang lama agar nampak baru...


Masing-masing sibuk membersihkan persekitaran kawasan rumah. Kalau sebelumnya malas untuk berbuat demikian, kali ini berkobar-kobar melakukannya semata-mata ingin menyambut Hari Raya...

Begitu juga dengan aku...

Aku sekarang ini bertungkus-lumus membuat sesi pembersihan..

Bukan membersihkan halaman rumah tetapi membersihkan laman blog aku ni...Semacam ada virus yang telah menyinggah dan bermastautin di sini.. itu kata rakan-rakan yang datang melawat...ada malware!

Aku dah jenuh mengguna anti-virus dan virus cleaner tetapi tidak berjumpa virus yang dikatakan tersebut..

Jadi, sebagai jalan penyelesaiannya, aku terpaksa membuang pautan-pautan laman-laman web yang terdapat di sini termasuklah link-link yang aku telah paparkan di page Exchange Banner.

Aku ingin meminta maaf kepada rakan-rakan sekalian khasnya yang telah bermurah hati melakukan Link Exchange atau Banner Exchange dengan aku sebelum ini kerana terpaksa membuang page berkenaan buat sementara. Setelah aku berjaya mengenal pasti malware yang melakukan onar di blog aku ini, aku berjanji akan meletakkan semula link-link atau banner-banner kalian di tempatnya.

Aku harap, tindakan aku ini betul.

Kepada rakan-rakan semua, jika menerima mesej terdapat malware di blog ni, sila jangan segan silu beritahu aku yer?...




Sekian.
Readmore...
Saturday, August 11, 2012

Jemputan berbuka puasa

2 comments
 
Salam...

Apa khabar? Puasa tak hari ni? Puasa? Alhamdulillah... Jangan jadi macam sorang kawanku tu, bila ditanya puasa ke tak, dia menjawab dengan lantang...

"Tengok kaki la bro..aku berpuasa PENUH tau..puasa penuh nasi di mulut!!!"...cheh!!!


Janganlah marah dia. Dia uzur. Tiap-tiap tahun bayar fidyah...

Bulan puasa ni, perkara yang tidak sah kalau tidak disebut ialah jemputan berbuka. Ada yang buat di rumah. Ada yang buat di restoran. Ada yang buat di hotel...dan aku juga pernah dapat jemputan berbuka sambil berkelah di tepi jalanraya (tak sempat berbuka di rumah akibat kesesakan jalanraya..huhu).

Alhamdulillah...rezeki di bulan puasa. Ramai yang beramal berbelanja menjamu orang berbuka. Mudah-mudahan mereka mendapat ganjaran pahala yang melimpah...amin.

Aku rasa, bulan puasa kali ini adalah yang paling banyak jemputan berbuka aku terima. Setiap minggu ada, malah dalam seminggu hingga 3 kali. Rezeki. Dapat juga berjimat duit untuk bersedekah pula menjamu kariah masjid atau surau.

Cuma...menu yang aku dapat hampir sama...kambing bakar!!!


Kenapa ek?

Kambing dah berlebih-lebih ke kali ini? Dah 8 kali jemputan aku makan kambing bakar!


Mula-mula tu agak risau juga...mana tau blood pressure aku mengembek pula...

Hmmmm...tak payah fikir tu...orang dah jemput makan...kita makan la..tak baik mengelak atau menolak, nanti mereka kecil hati pulak...hehehe..

Petang ni, ada lagi jemputan...dan menu ada juga kambing bakar....ish..




Sekian...mmbekkkkkkkk!!
Readmore...
Wednesday, August 8, 2012

Fobia dengan presentation?

0 comments
 
Salam...

Aku baru selesai membentangkan satu proposal kepada bakal client syarikat aku. Agak letih juga, berdiri dan bercakap selama 2 jam "non-stop". Pada masa tersebut, kalau dapat meneguk air teh o ais limau...fuhhh sure legaaaa.. Tapi, mesti ramai yang buntang mata melihat aku minum...Inikan bulan puasa!!!


Cuaca hari ini agak panas. Walaupun berada di dalam dewan yang ada air-cond rasa dahaga agak membuak-buak khasnya apabila kita tak berhenti bercakap.

Alhamdulillah...presentation dah selesai. Hanya menunggu untuk mendapat Letter of Award dari client tersebut dan melaksanakan tugasan-tugasan Perkhidmatan Pengurusan Wang Tunai.

Seperti biasa, bukan sahaja di syarikat baru aku ini, malah di syarikat-syarikat sebelum ini yang aku pernah bekerja. apabila membentangkan proposal untuk Cash Management, akulah orang yang paling banyak bercakap. Tidak kira semasa membentang mahupun semasa sesi soal jawab, walaupun pada ketika itu Pengarah syarikat, GM, Senior Manager dan lain-lain wakil syarikat ada di situ.

Mungkin sesetengah orang akan ada rasa pissed-off apabila membuat pembentangan proposal tiada siapa dari wakil syarikat sendiri yang membantu. Jika membantu pun mungkin sekadar menekan butang up dan down di keyboard laptop...ish3.

Well, aku tidak berkecil hati. Mereka mungkin tidak tahu atau kurang faham tentang Cash Management. Semasa membuat pembentangan, masing-masing menundukkan kepala seolah-olah takut client mengajukan soalan kepada mereka. Atau mungkin juga mereka malu atau takut untuk public speaking..hehe.


Aku tidak pernah menganggap bahawa diri aku ini bagus, cuma rasa bersyukur kerana mendapat pengetahuan yang lebih berbanding orang lain dan lebih bersyukur kerana diberikan kekuatan dan kebolehan untuk public speaking samada dalam Bahasa Malaysia atau dalam Bahasa Inggeris (full English). Walaubagaimanapun, aku kesian melihat ada sebahagian orang yang takut untuk membuat presentation lebih-lebih jika audience yang mendengar adalah wakil-wakil client yang berpangkat tinggi.

Bukan ingin mengutuk, cuma aku berpendapat perasaan malu atau fobia dengan presentation sepatutnya dibuang jauh-jauh oleh wakil-wakil syarikat seperti CEO, MD, CFO, CIO, Senior Manager, Manager dan sebagainya. Khasnya kepada Head of Deparment yang bertanggungjawab dengan Business Development dan Marketing. Jawatan seperti itu memerlukan individu yang berkemahiran untuk berkomunikasi bagi meningkatkan jualan.

Alasan "tidak tahu", "tidak faham" atau "tidak mahir" di dalam sesuatu tugasan dan menyerahkan tanggungjawab membuatnya bulat-bulat kepada si polan berseorangan sepatutnya tidak wujud. Kalau tidak tahu, tidak faham atau tidak mahir, belajarlah.



Sekian.
Readmore...
Tuesday, August 7, 2012

Tak faham orang berkias?

1 comments
 
Salam...

Masih berkisar tentang topik wirid atau zikir orang moden yang aku post semalam. Bagi anda yang belum membacanya dan ingin tahu tentang apa, boleh klik di SINI.

Walaupun komen yang diterima di ruangan "komen" hanya 1 tetapi aku menerima beberapa e-mail berkenaannya. Mungkin mereka tidak mahu komen-komen mereka dibaca oleh orang lain selain aku. Aku tertarik dan asyik tersenyum apabila membaca salah satu dari e-mail yang aku telah terima di mana si penghantar seolah-olah tidak puas hati dengan isi-kandung post aku tersebut...


Beliau menulis...

"Kami bukan berwirid laaa.. kami cuma memberikan sokongan moral kepada Datuk LCW supaya dia boleh menang dan sekaligus mencipta sejarah".

Sebelum tu...aku ingin meminta maaf kepada si penulis kerana terlebih senyum (ketawa la tu) selepas membaca e-mail beliau.

Sebenarnya, pakcik di surau tersebut sekadar berkias.

Bukankah sewaktu perlawanan badminton di antara Datuk LCW dan LD tersebut serentak dengan waktu Isya' dan kemudiannya disusuli solat Tarawikh? Mungkin beliau sekadar mengeluh atau bertanya secara berkias yang mana lebih penting kejayaan akhirat atau kejayaan dunia Datuk LCW hinggakan ramai warga Islam yang melewatkan atau menangguhkan solat-solat tersebut (walaupun tidak sampai mengabaikan).

Yang membuatkan aku tersenyum ialah bukannya tentang isu tersebut tetapi lebih kepada pemahaman atau kefahaman sesetengah orang kita (khasnya Melayu) yang semakin berkurangan apabila mentafsir ayat-ayat berbentuk kiasan.

Mungkin betul juga kata ramai rakan-rakan, orang sekarang lebih "straight to the point" dan tidak berapa gemar cakap berkias tidak seperti orang dulu-dulu.



Hmmmmmm...



Sekian.
Readmore...
Monday, August 6, 2012

Wirid dan zikir orang moden?

2 comments
 
Salam...

Apa khabar rakan-rakan semua. Sihat? Puasa tak? Alhamdulillah...

Aku jangkakan beberapa hari ini ramai warga Malaysia akan berbual-bual mengenai sukan Olympics 2012. Subuh tadi acara 100 meter akhir telah berlangsung dan dimenangi oleh Usain Bolt dengan catatan masa 9.63 saat. Satu catatan masa yang entah bila orang Malaysia boleh mencecahnya.

Tapi...aku rasa, ramai rakyat Malaysia lebih tertumpu berbicara tentang sukan Badminton. Ada yang menyuarakan kekesalan. Ada yang mengeluh kesedihan. Ada yang merasa bangga dengan ikon badminton negara Datuk Lee Chong Wei. Yang marah pun ada????


Well...walau apa sekalipun hujjah, ucapan, ungkapan, cacian, makian dan sebagainya, keputusannya tetap tidak akan berubah iaitu Datuk Lee Chong Wei telah TEWAS di final kepada jaguh China, Lin Dan.


Sejarah masih gagal untuk dicipta. Bukan sekadar sejarah mendapat emas sulung di Olympic tetapi juga sejarah ahli sukan mendapat durian runtuh sebanyak RM4 juta. Wow!!

Apehal aku mengarut cerita pasal badminton sukan Olympic pulak nih. Bukan ke topik aku tu pasal wirid?

Begini...Malam tadi sewaktu perlawanan badminton di antara Datuk LCW dengan LD (belum datuk lagi), aku terdengar suara orang mengomel di sebuah surau berdekatan.

"Inilah dunia akhir zaman. Wirid pun hendak diubah-ubah!"

Tertarik dengan ungkapan pakcik tersebut aku merapatkan diri untuk tahu apa sebenarnya yang dingomelkan.

"Apa maksud engkau?". Rakan pakcik tersebut bertanya.

"Cuba engkau dengar tu. Satu taman berwirid. Cuma, biasanya dan tuntutan Agama adalah berwirid dengan menyebut nama Allah atau solawat kepada Rasulullah tapi ini tidak... satu taman menjerit-jerit, menyebut-nyebut nama Lee Chong Wei!!"

Errr...hmmmm...ish3.



Sekian.
Readmore...
Saturday, August 4, 2012

Olympics menjadi alasan tidak berpuasa?

1 comments
 
Salam...

Aku percaya ramai rakan-rakan semua termasuklah aku yang sering mengikuti perkembangan sukan Olympics 2012 sekarang ini. Tidak kiralah jenis sukan apa. Yang pasti apabila wakil Malaysia bertanding ramai yang akan tercongok di depan TV.


Lebih-lebih lagi acara athletics baru sahaja bermula...

"Mana ada Abang Long. Sekarang ni kan bulan Ramadhan, orang sibuk bertarawikh, bertadarus dan memperbanyakkan amal ibadah..."

Habis tu, camner engkau boleh kata suspens tengok Datuk Lee Chong Wei lawan Parupali masa Badminton quarterfinal?

"Aku tengok Youtube...hehehe"

Cheh! Sama la jugak tuh. Aku tak maksudkan abaikan amal ibadah di bulan Ramadhan semata-mata menonton games Olympics secara live. Lebih kepada mengambil tahu atau mengikuti perkembangannya samada melalui TV, radio, internet dan lain-lain media.


Aku bukanlah berniat untuk mengulas keputusan-keputusan perlawanan di Olympics tersebut cuma terdapat beberapa paparan-paparan insiden yang sedikit menimbulkan kekeliruan. Khasnya apabila anak aku berkata..

"Abah, orang tu tak puasa!"

Ohh...dia bukan orang Islam kut?

"Apa pulak. Tu orang Iran la. Bukan ke semua orang Iran tu Islam?"

Errrkkk.....tak reti aku menjawabnya.

Aku bukanlah orang yang pakar tentang hal-hal agama, jadi, bila diajukan soalan sebegitu menggelabah juga mencari jawapannya. Terpaksalah aku memberikan penerangan secara am iaitu mereka itu musafir dan dibolehkan berbuka puasa tetapi apa-apapun jika mereka meneruskan puasa adalah lebih baik.

"Alaaaaa...kalau setakat memanah tu bukannya penat sangat. Lagipun, kat London tu sejuk bukannya panas macam kat sini kan?"

Bijak anak aku tu memberi hujjah..dan aku terus menukar topik perbualan...hehehe.

Betul jugak tuh..

Cuma terfikir...kenapa orang tersebut minum secara terang-terangan. Cuba la sorok-sorok sedikit. Bukan ke  seluruh dunia sedang menonton aksi dia?...hmmmm


Kepada yang berada di Malaysia dan seronok menonton games di Olympics 2012, jangan la pula memberi alasan penat menonton hingga tak larat nak puasa.. hehehe.



Sekian
Readmore...
Friday, August 3, 2012

Jual nama aku?

1 comments
 
Salam...

Apa khabar rakan-rakan semua? Camner puasa? Harap kita sama-sama banyakkan sabar dalam melakukan ibadah ini. Sabar mengawal nafsu. Sabar menahan amarah. Sabar dalam serba-serbi dugaan dan cabaran. Sabar itu dan sabar ini...


Semakin ditahan-tahan kesabaran kadang-kadang semakin banyak dugaan yang mendatang.

Dugaan apa pulak yang aku hadapi kali ini?

Bukanlah dugaan yang berat sangat tetapi lebih kepada permainan emosi yang kadang-kadang menerbitkan sedikit elemen kemarahan atau tidak puas hati di dalam dada.

Baru-baru ini, MD bertanyakan kepada aku samada aku bercadang untuk berhenti kerja di syarikat aku sekarang. Terkejut juga sebab aku belum penah lagi bertindak atau melakukan sesuatu untuk berhenti bekerja di sini walaupun pernah terniat melakukannya.


Bila aku ajukan pertanyaan, barulah MD menjelaskan bahawa nama aku telah disebut-sebut oleh beberapa wakil syarikat lain semasa beliau bersama-sama mereka (bermesyuarat atau berlibur). Ramai yang tidak tahu bahawa orang yang bersama-sama mereka itu adalah MD aku. Ada yang kata, aku telah dipanggil untuk bekerja dengan mereka dengan jawatan dan gaji yang agak tinggi. Ada juga yang berkata bahawa mereka sedang bekerjasama dengan aku untuk projek-projek tertentu secara part-time. Ramai pula yang kata aku telah datang temuduga di tempat mereka. Yang lebih menarik, aku dikatakan sedang bekerja di syarikat mereka dan akulah juga yang sering membuat presentation kepada bank-bank bagi pihak mereka.

Betul ke?

"Mereka siap kata...En. Wan Suhaimi, yang dulu tu kerja di Maybank dan Mahmood Security."

Laaaaaaaaa.....jika detail yang camtu..memang confirm aku tu.

Apahal pulak yang telah berlaku?

Memang aku akui dahulu aku pernah submit resume untuk bekerja di syarikat-syarikat yang MD aku sebutkan tersebut tetapi itu telah lama dahulu sebelum aku bekerja di sini. Dan, tidak pernah sekalipun syarikat-syarikat tersebut memanggil aku untuk sesi temuduga apatah lagi dipanggil bekerja. Yang paling tak best ialah ada statement dari satu bank mengatakan aku akan membuat presentation kepada top management bank tersebut mewakili salah satu syarikat yang disebut MD. Wow!!!

Dari satu segi macam bagus sebab nama aku tetiba melonjak dan mendapat permintaan tinggi tetapi dari segi yang lain MD aku pula yang berkecil hati dan risau aku akan berhenti kerja dari syarikat dia.

Yang peliknya, ada juga wakil dari syarikat-syarikat tersebut yang dahulunya bangga mengutuk aku tetiba sanggup menjilat ludah sendiri dan mengguna nama aku pula...hmmmm.

Apa-apapun...sabar...sabar.. Inikan bulan puasa.


Ok...aku sambung lain kali. Nak pujuk MD aku tu untuk bersabar..sambil selit-selit ayat-ayat untuk naikkan gaji ke elaun ke..hehehe.



Sekian.
Readmore...
Thursday, August 2, 2012

Sedih sambut Hari Raya?

36 comments
 
Salam...

Baru nak masuk 2 minggu berpuasa aku dah kecoh pasal nak beraya! Tapi...mungkin elok sedikit dari sesetengah pasaraya yang dah kecoh berminggu sebelum puasa lagi. Tak kisah la kan...dah lumrah... Hari Raya memang sentiasa ditunggu-tunggu untuk disambut dengan penuh kegumbiraan bersama keluarga dan sanak saudara.

Tetapi...ada juga yang rasa sayu atau bersedih semasa Hari Raya...!


Kenapa?


Sebab...


Ada yang kena bertugas semasa Hari Raya..


Termasuk aku....




Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Readmore...
My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com