Wednesday, May 26, 2010

Hide your Game's window from your Boss

2 comments
 
Salam,

Semasa bekerja di pejabat, bila aku boring, biasanya aku layan “Spider Solitaire“. Jika aku tertangkap semasa bermain game komputer semasa bertugas, sudah tentu syarikat seronok untuk memberi aku “show caused letter"!...dan pendengki-pendengki aku akan juga seronok bertepuk-tangan dan kaki segala...hehehe

Telah banyak laman web yang aku lawati untuk mencari jika ada software yang boleh membantu aku menghilangkan (hide) tetingkap (window) game yang aku main itu dengan segera dan sukar dikesan. Jika aku cuma "minimize", icon game tersebut masih boleh dilihat di "windows tray".

Akhirnya, pencarian aku itu telah berhasil bila aku terbaca tentang satu software di majalah komputer baru-baru ini.

Sekarang, aku sudah boleh bermain “Spider Solitaire” seberapa banyak yang aku suka ketika di pejabat tanpa rasa risau "kantoi" dengan Big Boss. Malahan, dia tidak akan tahu game yang aku mainkan itu masih aktif walaupun dia cuba melihat komputer aku secara dekat dan teliti. Software ini memang betul-betul bagus!

Software apa tu?

Namanya PLANCOIN dan ia sememangnya FREE.

Fungsi aplikasi Plancoin ini mudah sahaja iaitu menyembunyikan screen/window beberapa aplikasi hanya dengan satu tindakan (menekan butang yang kita tentukan sendiri). Aplikasi Plancoin ini membenarkan kita untuk setup sendiri 2 "hot keys". Satu "hot key" untuk menyembunyikan dan memaparkan kembali "screen/window" aplikasi yang tertentu manakala satu lagi utuk menyembunyikan atau memaparkan kembali screen/window aplikasi Plancoin itu sendiri. Aplikasi ini berfungsi (walaupun screen/window tidak kelihatan) dengan menerima dan melakukan arahan daripada anda melalui "hot keys" itu tadi.

BAGAIMANA INGIN MENGGUNAKAN PLANCOIN?

Mula-mula download dahulu aplikasi ringan itu di http://wistinga.online.fr/plancoin/
 • Selepas download, install di komputer anda. Malahan, anda juga boleh simpan aplikasi Plancoin ini di dalam thumbdrive dan boleh digunakan di mana-mana komputer!
 •  Mainkan aplikasi Plancoin dengan double click iconnya. Screen yang memaparkan settings untuk Plancoin akan pop up. (Lihat screen shot di bawah).

BAGAIMANA MEMASUKKAN SCREEN YANG ANDA INGIN SEMBUNYIKAN?

Mula-mula pergi ke "Windows titles".
 • Selepas ayat "Hide all windows" tu ada drop-down menu. Aku cadangkan anda pilih sahaja "containing" supaya mudah untuk invoke "hot key" nanti.

 • Pilih dahulu screen/window yang anda ingin sembunyikan. Sebagai contoh, anda ingin menyembunyikan game "Spider Solitaire", so, anda perlu taip perkataan-perkataan "Spider Solitaire" di ruang yang disediakan oleh Plancoin tersebut.

 • Untuk memastikan perkataan yang kita tulis tu betul, adalah lebih baik kalau anda rujuk kat bahagian atas kiri screen/windows untuk aplikasi yang ingin anda sembunyikan tersebut. Lihat contoh screen shot di bawah (untuk Spider Solitaire).

 • Anda boleh meletakkan seberapa banyak screen aplikasi yang anda ingin sembunyikan dengan menaip sebahagian perkataan-perkataan berkaitan tetapi pastikan setiap aplikasi ditulis dibaris yang berbeza. Tekan "Enter" untuk pergi ke baris lain.

BAGAIMANA HENDAK SETUP HOT KEYS?

Sila pergi ke bahagian bawah screen Plancoin dipanggil "Hot Keys".


 • Di ruang sebelah atas merupakan "hot key" untuk menyembunyikan atau memaparkan kembali screen/window yang anda telah taip di "Windows titles".
 • Plancoin telah menyediakan "default" "hot keys". Biasanya CTRL + F8. Aku pula mengguna CTRL + F9 kerana key CTRL + F8 telah diguna komputer aku untuk keyboard shotcut bagi arahan macro yang lain. Jika anda ingin mengubah "default hot key" yang Plancoin bagi itu, cuma delete data di dalam ruang tersebut dan tekan butang CTRL diikuti dengan mana-mana butang F2 hingga F12. Pastikan butang F tersebut tidak ada fungsi lainnya. Jika tidak Plancoin anda tidak dapat melakukan arahan anda.

 • Di ruang sebelah bawah "Hot keys" itu merupakan "hot key" untuk memaparkan kembali screen Plancoin. Pastikan ada butang "Alt" di tengah-tengahnya. Melihat contoh yang aku berikan di screen shot di atas, aku perlu menekan butang CTRL dan butang ALT diikuti serentak dengan butang F9 untuk memaparkan kembali screen Plancoin.

 • Selepas anda memasukkan "hot keys", seeloknya anda melakukan ujian dahulu.

SETUP TAMBAHAN

Pergi ke sebelah kanan atas screen Plancoin dipanggil "Miscellaneous".


 • Ada beberapa "check box" yang anda boleh pilih. Yang pertama tu untuk memainkan aplikasi Plancoin setiap kali startup komputer. Aku cadangkan anda "tick" sahaja pilihan ini. Yang keduanya adalah untuk memaparkan screen Plancoin ketika startup. Terpulang kepada anda samada perlu untuk dipaparkan screen tersebut setiap kali startup. Dan yang ketiganya ialah untuk "mute" sound. Aku cadangkan anda "tick" juga. Ialah kan..buat apa screen game kita tidak nampak tetapi bunyinya ada. Lagi bagus kalau kesemuanya disembunyikan...hehehe.

LAIN-LAIN

Lastly, kat sebelah bawah kiri screen Plancoin itu adalah untuk anda memilih samada untuk menyembunyikan screen Plancoin, memberhentikan aplikasi tersebut atau untuk mencari bantuan.


 • Perlu diingat, untuk menyembunyikan screen Plancoin, tiada "hot key". Anda perlu click butang "Hide this dialog" untuk tujuan itu. Untuk memaparkan kembali screen Plancoin, gunakan "hot key" yang anda telah set di ruang "Windows titles" sepertimana aku telah terangkan di atas.

Aku harap anda semua akan enjoy menggunakan aplikasi Plancoin ini seperti mana aku. Tetapi jangan pula menyalahkan aku jika produktiviti syarikat anda menurun kerana masing-masing sibuk bermain game atau melayan aplikasi-aplikasi yang telah kena blocked di pejabat anda...hehehe.

Sekian.

2 Responses so far.

 1. salam..
  boleh cuba nih..
  sy pn suka main spider solitaire bila tension2..kdg terkial2 nk minimize bila bos muncul..

 2. Mama Aizara, thanx for commenting. So, lepas nih xyah lg terkial2 or menggelabah nak minimize windows bila boss datang...hehehe. Enjoy the game sambil bekerja..hehehe

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com