Monday, May 24, 2010

Fishbowl for Facebook

0 comments
 
Salam,

Kepada peminat-peminat dan pengguna Facebook yang extreme (heavy users) mesti mencuba software ini. 

Memang menarik dan banyak memberi kemudahan kepada anda. Aplikasi Fishbowl dapat memberikan anda access ke Facebook tanpa perlu membuka Internet Browser. Malahan dengan keterampilannya yang menarik setelah didokong oleh OS terbaru Windows 7,  membuka Browser mungkin menjadi "extra job" dan tidak diperlukan lagi kecuali jika anda access Facebook hanya semata-mata untuk bermain Zynga Poker seperti yang dilakukan oleh kebanyakan staff-staff aku yang tengah menunggu kerja tu...hehehe.

Apalagi? Kalau anda berminat untuk mencubanya, lawati laman web ini http://www.fishbowlclient.com/ dan download sahaja sotware tersebut di situ.


Dengan Fishbowl anda dapat melihat dan membaca berita-berita terbaru teman-teman, update status, sendiri, memberi/menulis komen-komen di laman Facebook teman, melihat dan muat-naik gambar-gambar,  menghantar notis/mesej dan sebagainya (kecuali bermain game). Kesemuanya hanya dilakukan melalui software Fishbowl tanpa perlu membuka internet browser.

Features yang ada pada Fishbowl :

  1. Mini-mode - memudahkan anda sentiasa connected dengan Facebook.
  2. Fishbowl telah digabungkan dengan laman web Facebook, so, hanya dengan satu click anda boleh access dengan mudahnya
  3. Aplikasi yang ringan dan mudah digunakan.
  4. User friendly dan mudah untuk membuka dan melihat gambar-gambar di Facebook dengan cepat.
  5. Mudah untuk upload gambar-gambar ke dalam Facebook. Cuma perlu "drag dan drop" sahaja ke Fishbowl gambar-gambar tersebut akan ditayangkan di Facebook anda.
  6. Boleh melihat gambar-gambar di Facebook secara "Slideshow" dan dalam mode "Full Screen".
  7. Melihat gambar-gambar yang di upload teman-teman anda, status mereka dan menulis/post komen-komen dengan mudah dari screen yang diperbesarkan.
  8. Boleh memasang "Filter" untuk status, komen, dan apa jua post teman-teman anda tanpa mereka sedari.

Bagaimana cara menggunakan Fishbowl?

  • Untuk penggunaan pertama kali screen di bawah akan pop up untuk anda memasukkan kata laluan dan password Facebook anda. Anda juga akan diminta untuk memberi kebenaran Fishbowl untuk membuat "direct connection" dengan Facebook setiap kali anda membuka Fishbowl.

  • Selepas itu, anda hanya perlu melayari Fishbowl sepertimana anda melayan laman Facebook anda.

Di sini aku paparkan beberapa screen shots untuk anda lihat. Selebihnya, anda cuba dan rasai sendiri pengalaman menggunakan Fishbowl ini.

Fishbowl dalam Mini Mode


Fishbowl menunjukkan laman utama (Home) Facebook anda


Screen shot Fishbowl untuk anda upload gambar-gambar


Screen shot Fishbowl untuk anda mengubahsuai settings


Memang mudah dan lebih seronok untuk melihat gambar-gambar teman-teman di Facebook menggunakan Fishbowl. Cuma click sahaja butang "Photo" di sebelah kanan atas Fishbowl dan ia akan memaparkan ringkasan gambar-gambar yang telah teman-teman anda upload.


Pilih sahaja album yang mana anda ingin lihat


Click butang "Slidshow" dan anda akan dipaparkan gambar-gambar yang anda pilih itu secara "Full Screen". Menarik!

Kalau anda ingin berhentikan "Slideshow" cuma tekan butang "escape" dan Fishbowl akan kembali ke screen asal seperti di bawah.


Kalau anda ingin menulis atau meninggalkan komen-komen di gambar tersebut cuma taip komen anda di komen form yang terdapat di sebelah gambar tersebut. Lihat screen shot dibawah.Amacam? Ok?. Aku fikir lebih elok kalau anda menikmati sendiri aplikasi Fishbowl ini dengan memuat turun di laman web yang aku berikan di atas.

P/S. Aku cuma nak pesan, Software ini masih lagi di dalam percubaan. Mungkin masih terdapat lagi kekurangannya. kalau anda ingin memberi komen tentang masalah-masalah yang mungkin anda hadapi ketika menggunakan aplikasi Fishbowl ini, sila hantar komen anda di http://www.fishbowlclient.com/Support.htm


Sekian.
My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com