Monday, July 25, 2011

Balik Kampung Mana Raya Ni?

4 comments
 
Salam...

Anda sudah berbincang dengan isteri atau suami anda untuk pulang ke kampung siapa Hari Raya tahun ni? Agak-agaknya, ada tak yang bergaduh, bertengkar, bermasam muka atau bercakaran untuk menentukan kampung siapa yang menjadi keutamaan?

kucing gaduh balik kampung raya

"Apa la engkau ni Abang Long, belum puasa lagi dah cerita pasal balik kampung."

Aku bukanlah berniat untuk menjadi terlalu advance mengutarakan tentang pulang ke kampung berhari Raya, cuma, aku rasa jika hendak berbincang tentang itu, lebih elok jika dibuat lebih awal supaya tempoh perbincangan lebih lama dan banyak perkara boleh difikirkan dan dibincangkan...dan..jika ada pergaduhan, pertengkaran atau percakaran, sempat lagi untuk berdamai sebelum masing-masin sibuk menunaikan dan menggandakan ibadah di bulan puasa...hehe.

suami isteri laki bini derhaka gaduh balik kampung raya

Ada juga yang telah mendapat kata sepakat semasa Hari Raya tahun lepas lagi.

Terdapat juga pasangan suami isteri yang telahpun mempunyai Standing Instruction yang telah dibuat bertahun-tahun dahulu.

Malah, ada pasangan yang membuat perjanjian semasa di awal pernikahan.

Aku berharap, tiada pasangan suami isteri yang bergaduh semata-mata berebutkan kampung siapa yang menjadi keutamaan untuk Raya tahun ni. Mungkin ada yang perlu beralah. Mungkin ada yang perlu fikir tentang adil dan saksama.

"Mestilah balik kampung suami. Isteri tak boleh membantah, nanti jadi isteri derhaka!"

"Asyik-asyik balik kampung dia jer. Alasannya, senang tak payah pening kepala rempuh traffic jammed sebab tak ramai orang nak balik kampung dia tu."

"Nak balik kampung awak tu banyak belanja. Minyak kereta, bayar tol. Tu tak termasuk nak singgah makan-makan kat kawasan rehat lebuhraya. Kang bila sampai kampung, nak bagi Duit Raya kat anak-anak saudara awak yang 4 dozen tuh."

"Kampung awak tu Kampung Baru. Hari-hari kita boleh balik sana. Kampung saya kat Terengganu, nak balik 6 bulan sekali pun susah. Apa salahnya Raya ni kita balik sana?"

"Kita kan dah janji. Raya puasa balik kampung saya, Raya Haji baru balik kampung awak."

"Raya Puasa mesti balik kampung awak. Kampung saya tu cuma Raya Cina jer baru kita balik."

"Apa kata awak balik kampung awak dan saya balik kampung saya?"

"Kita dua-dua takda kampung, so, Raya ni kita redah kampung orang jer."

"Aku belum kawin lagi, so, mestilah balik kampung ikut mak bapak aku."

"Aku pun sama tak kawin lagi. Ikut mak bapak aku juga. Cuma sekarang ni mereka yang tengah berperang nak balik kampung mana!..ish..ish..ish."

"Tu la, siapa suruh kawin dengan orang yang jauh-jauh? Tengok macam kami ni, kami berasal dari kampung yang sama. Tak da masalah nak balik ke kampung siapa. Cuma, kami tengah berbincang nak pergi rumah mak bapak siapa dulu masa malam Raya...ish..ish..ish."

"Kami tak balik kampung Raya ni. Kami nak beraya kat London, Paris, New York!"

"Adik tak kira nak balik kampung siapa. Yang penting, Raya tahun ni adik nak Duit Raya banyak-banyak!"

"Raya tahun ni, tak boleh balik kampung sebab kena kerja..uwaaaaaaaa!"



Agak-agak, ada kata-kata kat atas tu yang anda akan ucapkan?...hehe




Sekian.

4 Responses so far.

  1. so far saya tak ada masalah balik kampung siapa sebab masih single mingle...hehehe...
    Tahun ini tetap balik beraya di kg sendiri,,,yeahhhhh

  2. salam;
    akupun kerja kpg sendiri binipun kpg sendiri..Haa!

  3. Anonymous says:

    Τhe post has vеrіfiеd helрful to myѕelf.
    It’ѕ quite hеlpful аnd you агe naturallу
    quite exрeгienceԁ in this fiеld.
    You hаve got οpened my eуe to numеrοus оpinіоn of thіѕ kinԁ of mаtteг
    along wіth intriguing, nοtable аnԁ strοng wrіttеn content.


    Αlsο ѵіsit my ωebρаge .
    .. Buy ADIPEX
    Take a look at my homepage ... Buy ADIPEX

  4. Anonymous says:

    Υour currеnt write-uρ offerѕ established helpful to us.

    It’ѕ extrеmelу helpful anԁ you're simply obviously extremely well-informed in this field. You have opened our sight to different opinion of this kind of matter along with interesting and reliable content.

    Feel free to visit my page: xanax online
    Also visit my web blog ... buy Xanax

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com