Friday, November 25, 2011

Emergency Leave Bukan Annual Leave?

7 comments
 
Salam...

Aku jangka ramai rakan-rakan semua yang sedang merancang-rancang untuk bercuti. Maklumlah, dah hujung tahun, cuti perlu dihabiskan. Itupun bagi yang ada lagi cuti tahunan yang belum diambil. Bagi mereka yang dah kehabisan cuti mungkin terpaksa melangut bekerja sambil membayangkan (dengan jealousnya) rakan-rakan lain yang sedang atau akan bercuti. Lagipun, sekarang ni cuti sekolah dan musim orang kenduri-kendara.


Kepada anda yang kehabisan cuti atau memang tiada diberikan cuti tahunan, apakah yang anda akan lakukan jika keadaan memerlukan anda bercuti?

Ambil MC? or mungkinkah juga beli MC?

Minta cuti tanpa gaji?

Ambil Emergency Leave? Eh..silap! Emergency Leave tu sama jer dengan Annual Leave. Kalau Annual Leave dah habis, nak ambil Emergency Leave apa ke bendanya?

"Tak la bos, Emergency Leave tu bukannya Annual Leave."

Habis tu?

"Kira sama macam MC jugak."

Apesal gitu pulak?

"Polisi syarikat kata macam tu. Kalau ambil Emergency Leave, hukumnya sama jer dengan ambil MC."

Awak faham tak perbezaan di antara Emergency Leave dengan MC tu?

"Entah la bos, saya ikut jer. Lagipun big bos selalu cakap macam tu. Kalau ambil Emergency Leave tu sama jer dengan ambil MC atau main-main cuti."

Pulak dah!

Errrr...I reserve my comments.



Sekian.

7 Responses so far.

  1. salam abg long.

    if urgent,jd EL..lau dak, AL..mohon 7 hari sblm cuti..gtu la tmpt yui..

  2. Salam Nuyui...EL dan AL tu bezanya cuma tempoh masa permohonan. Sudah tentu EL tu dibuat di dlm tergesa-gesa disebabkan kriteria2 tertentu. Apa2pun EL atau AL kedua2nya adalah entitlement cuti tahunan kpd staff dan sudah tentu berbeza dengan MC.

  3. Kazen says:

    hahaha dpt benda baru lah mlm nie MC = main main cuti ...terbaek :)

    Entry Terkini | 12 Kelebihan Mandi Air Panas

  4. Istilah baru. Boleh tolak jd advance Annual leave atau cuti tanpa gaji je

  5. Kazen says:

    dulu penah gak beli2 mc nie hahah :p

    Entry Terkini | Doa Awal Tahun Dan Doa Akhir Tahun Hijrah

  6. Anonymous says:

    Gοoԁ гeρlies in return of thiѕ difficulty ωith firm arguments аnԁ telling all about
    that.

    Also vіsit my blοg post :: birmingham emergency plumber

  7. Anonymous says:

    I ԁο nοt even know how I enԁed up
    here, but I thought thіs poѕt was gooԁ.

    I do not knoω who you are but certаinly you
    aгe going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!

    Feel free to surf to my website :: howtogetbiggerboobsnaturally.blogspot.com

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com