Thursday, August 19, 2010

Ku Sangka Bebiri Rupanya Ba..

10 comments
 
Salam,

Aku minta maaf sekiranya post kali ini memaparkan benda "mughalazah" yang mungkin sensitif bagi sesetengah orang. Tujuan aku paparkan gambar-gambar tersebut semata-mata ingin berkongsi dengan anda sesuatu yang aku baru sahaja ketahui setelah mendapatnya dari satu e-mail pagi tadi.


Kebiasaanya, benang-benang diperbuat dari bulu biri-biri (bebiri), sutera, kapas dan sebagainya. Tidak terlintas pula diperbuat hasil dari benda "mughalazah" ini kerana aku selalu lihat (gambar dan di zoo) badannya tidaklah berbulu seperti bebiri.

Tetapi...yang ini....?

Babi Mangalitsa yang berasal dari Austria dan Hungary


Lagi gambar haiwan tersebut...



Aku berharap pihak berwajib terutamanya JAKIM cepat bertindak dan memainkan peranan. Jangan tunggu hasil produk haiwan ini sampai ke dalam rumah umat Islam di Malaysia. Lebih teruk lagi kalau hasil bulu haiwan ini dibuat sejadah hamparan masjid, kopiah, permaidani dan produk untuk kegunaan muslim.

Beringat-ingatlah...



Sekian.

10 Responses so far.

  1. MASA says:

    bahayanya kalau produk dari binatang campuran ni sampai ke Malaysia..

  2. Fyzal says:

    huk alo ... ada gak babi berbulu camtu. bahaya tu boleh menimbulkan kekeliruan. nanti org igt biri2 plak nanti.

    Fyzal's Latest Entry
    Hari Ini Dalam Sejarah: 19 Ogos 1959

  3. OnO
    Mika pun sllu pikir yg hewan tu xde blu. tp skang ni tb2 ade lak yg blunye serupa cm biri2? heish! bhye ni!! >n<

  4. erk~!

    ba alif ba ya ke ini...??

    aiyok~!

  5. Salam, Zairie, Masa, Fyzal, Mika & Mori, thanx for your comments. Memang tul la menatang tuh but bulunya cam biri2..skunk ni dengar citer menatang tuh lg famous dari yg biasa2 tuh..katanya rasanyer lagi sodap...ish3

  6. ferra says:

    i think most probably the genes of those pigs have been changed lah. yelah sekrang genetically modified buleh di apply kat sume type of food

  7. Ferra, thanx sudi komen. Actually itu bukan baka kacukan tetapi sejenis b**i yg agak sukar diternak dan berasal dari Hungary. Skunk ni they all dah tau camner nak breed dan merupakan menu istemewa beberapa restoran dan hotel terkenal dan mahal2 di Europe..dah tentu harganye juga mahal...

  8. ejum says:

    terpedaya oooo..bahaya ni..


    jom kalau free..komen entry terbaru ejum E J U M

  9. Bit Zamri says:

    pihak berkuasa kena amik tindakan...
    takutnya..
    weee buruk binatang ni~

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com