Monday, September 6, 2010

Wasilah Amal

3 comments
 
Salam,

Aku rasa ini adalah post yang paling simple dan ringkas. Walaupun demikian ianya padat dan penuh makna bagi anda yang memahaminya.


Pernahkah anda terfikir kenapa doa anda masih tidak dimakbulkan oleh Allah SWT?

Aku tahu, itu hak Allah SWT untuk menerima atau memakbulkan doa kita, tetapi mungkinkah kita juga berdosa dan Allah SWT tidak mahu makbulkan buat masa ini?

Aku ingin share dengan anda tentang satu kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah SWT (semasa berdoa) dengan "mengungkit” kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita.  Kaedah tu dipanggil “Wasilah Amal

Contoh doa "Wasilah Amal":“Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”

Menyuapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi bersedekah kepada ibu dan orang yang memerlukan.Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab.  Maknanya Wasilah Amal ni sangat berkesan kalau yang dituntut tadi adalah hal-hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita. Tetapi kalau bersedekah RM1 takkan nak tuntut RM berjuta-juta pula?
 
Dengan manusia kita malu takut dikata permintaan kita berlebih-lebihan tetapi sumbangan tidak seberapa, sepatutnya dengan Allah SWT kita lagi malu.

Satu lagi konsep Wasilah Amal ialah meminta kebaikan (makbulkan doa) apabila kita ditimpa sakit atau musibah.

Sebagai contoh, kalau ditimpa sakit, baca "Innalillahiwainnaillaihirojjiun" dan kemudiannya berdoalah kepada Allah SWT:

“Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini”
atau
 “Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini”

Di bulan Ramadhan yang mulia ini terutamanya di malam-malam terakhir yang ada kemungkinan malam Lailatur Qadar, marilah kita perbanyakan amal ibadah serta perbanyakan doa mudah-mudahan doa kita dimakbulkan dan hidup kita diredhai Allah SWT.


Sekian.

3 Responses so far.

  1. HanisAzla says:

    Dapat ilmu di sini.. thanks yer..

  2. Salam HanisAzla. Thanx sudi komen. Alhamdulillah...

  3. aima says:

    boleh doa macam tu eh....ia ilmu yang akan di amalkan

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com