Friday, March 9, 2012

Kalau dah salah, ubahlah

5 comments
 
Salam...

Lama bebenor aku tak update blog ni. Bukan setakat bersawang, sarang kelawar pun bersepah agaknya ish..ish..ish. Minta maaf banyak-banyak rakan-rakan sekalian. Bukan nak memberi alasan kesibukan bekerja menyebabkan aku tiada masa berblogging, cuma, aku rasa kematian idea untuk menulis. Kadang-kadang, aku rasa, aku terlalu banyak memperuntukkan masa menulis untuk syarikat aku ni. Ye lah, orang lain rasa macam payah (atau tak tau) nak buat, so, terpaksalah aku kayuh sorang-sorang.


Apa-apapun, itu semua tanggungjawab aku sebagai pekerja.

Cuma, kebelakangan ini aku agak pissed off dengan beberapa perkara yang berlaku di syarikat aku ini.

Aku ni dah berumur...pernah bekerja di Bank selama 16 tahun, pernah juga bekerja di syarikat Kawalan Keselamatan yang lain. Jadi, dari segi pengalaman, aku rasa banyak yang aku telah lalui dan banyak juga pengetahuan yang aku ada, tetapi agak sukar untuk berkongsi dengan beberapa pihak di sini yang sukar untuk menerima atau membuat perubahan.

Yang paling latest, aku menegur pihak HR untuk memperbetulkan clause di dalam surat perlantikan (employment letter) staff aku. Ada statement berikut...

Kontrak kerja anda adalah selama setahun...
Anda layak untuk mendapat Cuti Tahunan selama 10 hari...
Anda hanya layak untuk mengambil Cuti Tahunan setelah SETAHUN berkhidmat

Dalam kata lain, anda tidak layak untuk mengambil Cuti Tahunan. Jika ingin mengambil Cuti Tahunan, kena tunggu selepas SETAHUN. Jumlah hari untuk diambil ikut suka hati anda kerana kontrak pekerjaan anda telahpun tamat. Jumlah 10 hari yang dinyatakan tu cuma sekadar mengaburi mata sahaja....ish..ish..ish.

Bila aku ajukan perkara ini, aku pula ditegur agar tidak masuk campur urusan HR!

Bagi aku, kalau dah perkara tu salah, ubah dan perbetulkanlah. Janganlah bagi alasan, dah buat perkara tu sejak dulu lagi so tak perlu kepada perubahan.

Dilema juga.

Aku ditawarkan kerja untuk membuat perubahan dan menaik-taraf syarikat, tetapi kalau setiap perubahan yang aku ingin buat mendapat bantahan, berat juga cabaran tersebut.

Well....entahlah...hantam sajalah labuuuu....



Sekian.

5 Responses so far.

  1. oooo betul jugak tu.mcm cekik darah pun ade..ehe, kalau ade yg report jab.buruh mcm mane? tp syg juge kalau tugas kite utk mnegur tp tguran kite org xmau dgr...mmm susah jugak kan?

  2. salam;
    susah jugak tu..nama je kerja tapi tak bileh buat apa..

  3. Anonymous says:

    Kerja dengan family base kompeni mcm tula...Saya punya kompeni saya punya suka la...Saya bayar gaji...Kalau tak suka..Blah la...Saya amik pekeja baru...

  4. misz_eyza says:

    wahhh payah kerja camnie...minta tegur tp bila ditegur tanak terima pulak.

  5. Anonymous says:

    An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little homework
    on this. And he actually bought me dinner due to the fact that I discovered it for him.
    .. lol. So allow me to reword this.... Thank YOU
    for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue
    here on your web site.
    Also see my web page :: free iphone

My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com