Thursday, February 24, 2011

Make your windows 7 genuine

13 comments
 
Salam.

Kepada peminat-peminat Windows sudah pasti menyukai Operating System terbaru Microsoft iaitu Windows 7. Begitu juga aku. Pada awalnya, Operating System laptop aku hanya running menggunakan Windows Vista Starter.

Silap aku juga kerana tidak semak dahulu ketika membeli laptop ini dan ditambah dengan kejahilan aku sendiri tentang perisian komputer.

Hasilnya, sudahlah Windows Vista aku beroperasi seperti kura-kura, malahan juga cuma dibenarkan membuka maksima 4 aplikasi di dalam satu-satu masa.

Kerana desakan untuk satu laptop yang lebih laju tanpa mengorbankan wang di kocek serta ditambah dengan khabar-khabar yang indah-indah tentang Windows 7 melalui promosi-promosi hebat, aku korbankan Windows Vista Starter aku dan install Windows 7 menggunakan perisian yang tidak tulen. Dengan hanya RM5 aku mendapat Windows 7 Ultimate!

Memang teruk betul aku ni..tetapi aku tiada pilihan kerana perisian yang original harganya beratus RM.
Aku tidak kecewa, malah teruja menggunakan Operating System terbaru ini dengan kelajuannya, layout yang lebih kemas dan menarik serta antara-muka yang lebih effisien.

Walaubagaimanapun, kegembiraan aku itu tidak lama kerana Microsoft juga telah install aplikasi yang dipanggil Windows Genuine Advantage (WGA) ataupun juga dipanggil Windows Activation Technology (WAT) yang akan melakukan pemeriksaan berkala ke atas Windows (secara automatic back-door) dan sekiranya di dapati Windows yang digunakan tidak original, maka akan dipaparkan di skrin komputer "This copy of Windows is not genuine"...termasuklah laptop aku ini...adoi ai!


Aku telah mencuba beberapa aplikasi bagi menghilangkan "watermarks" tersebut tetapi ianya hanyalah sementara. Watermarks tersebut akan muncul kembali dan aplikasi tersebut tidak boleh lagi diguna pakai. Sebelum ini aku pernah post 2 artikel berkaitan di SINI dan di SINI juga.

Akhirnya, pencarian aku berhasil!

Aku terjumpa 2 perisian yang berkaitan semasa melayari internet. Perisian tersebut dinamalan Chew WGA dan Remove WAT. Wujud juga perisian yang ketiga tetapi ianya memerlukan anda untuk tweak atau melakukan adjustment terhadap registry Windows secara manual.

Untuk post kali ini aku hanya ingin fokus kepada perisian yang aku sendiri gunakan iaitu Chew WGA. Jika dilihat dari nama perisian itu sendiri (Chew WGA) seolah-olah ia memusnahkan (mengunyah) aplikasi Windows Genuine Advantage (WGA) yang terdapat di dalam Windows 7. Walaubagaimanapun, perisian tersebut sebenarnya tidaklah memusnahkan WGA tetapi sekadar melakukan tweak ke atas beberapa fail-fail "registry" dan membuat "cover up" yang menyebabkan Windows menyangka perisian Windows yang telah di install adalah tulen.

Berikut sedikit maklumat tentang Chew WGA:

Chew-WGA is a Windows 7 crack which is designed to test the security resistance of various software protections built into Windows 6.1.x operating systems. It works by restraining certain components of the software protection platform. Other than restricting access to sppcomapi.dll file, Chew-WGA also patches many SPP related files.

Chew-WGA makes the system to return to the activated status and the System Properties will contain a message saying Windows is activated.

An important thing to note here is, the crack based on removal of activation component involves patching, changes and modification to many system files and hence it becomes easy for Microsoft to easily detect it and nullify the changes via new WGA update or Windows 7 SP1.

Features:

* Microsoft Security Essentials and MGA Diagnostics validate as Genuine
* All Windows Updates, including optional updates, now show up and are accessible
* Increased logical error handling and patch monitoring, making the process much more reliable
* Automatic data recovery if a patching failure occurs
* More efficient and reliable backup process than in previous versions
* Increased resistance to hotfixes and service packs
* Enhanced protection from malicious reverse engineering of the tool
* Faster patching process due to a reduction of resource components
* Written in a different programming language, which produces a smaller executable
* A lighter and more intelligent patching mechanism
* Uses dynamic patching instead of carrying extra overhead
* No security or license failures in the Windows application log
* Passes all genuine authenticity and validation tests without issue

Di sini, aku ingin memberi peringatan bahawa perisian ini mungkin tidak sesuai jika anda ingin menggunakan Windows 7 yang tidak tulen untuk jangka-masa yang lama. Adalah lebih baik jika anda membeli Windows 7 yang tulen sahaja. Walaubagaimanapun, Chew WGA ini boleh diguna-pakai berulang kali tanpa menjejaskan perisian tersebut berbanding beberapa perisian yang serupa sebelum ini. 

Mungkin anda bosan kerana terpaksa re-install perisian ini setiap 2 bulan tetapi itulah harganya jika ingin menggunakan perisian Windows 7 yang tidak tulen.

Bagaimana untuk install Chew WGA?

Kepada anda yang berminat menggunaka Chew WGA untuk menjadikan Windows 7 Ultimate anda tulen, sila ikuti langkah-langkah berikut:

1.  Download file berkenaan di SINI.
2.  Save dan extract file ".rar" tersebut.
3.  Pastikan Anti-virus di komputer anda telah dimatikan (deactivate) buat sementara.
4.  Right Click file CW.eXe dan select "Run as Administrator" untuk run fail tersebut.


5.  Click "Apply".
6.  Restart komputer anda dan enjoy Windows 7 genuine...hehehe.
7.  Jangan lupa untuk "re-activate" Anti-virus di komputer anda!


Bagaimana jika Windows Not Gunuine wujud kembali?

Pengalaman aku, ini akan berlaku selepas 2 bulan atau mungkin juga selepas sebulan penggunaan Chew WGA. Jangan gelabah atau risau.

Ikuti langkah-langkah berikut:

Uninstall Chew WGA

1.  Deactivate Anti-virus di komputer anda.
2.  Cari kembali fail CW.eXe yang anda telah save sebelum ini dan right click "Run as Administrator".


3.  Click "Revert" untuk uninstall perisian tersebut.
4.  Restart komputer anda. Chew WGA telah pun di "uninstall".

Re-install Chew WGA

Ikuti langkah-langkah bagaimana untuk install Chew WGA seperti yang aku telah paparkan di atas.


Aku bukanlah bertujuan menggalakkan anda untuk menggunakan perisian cetak rompak cuma sebagai satu pilihan kepada anda yang terpaksa menggunakannya kerana kekurangan "FULUS"...hehehe.

Selamat mencuba.


Sekian.
Readmore...
Wednesday, February 23, 2011

Lagi-lagi jus manggis!

10 comments
 
Salam.

Lagi-lagi jus manggis! "Engkau tak boring ke bro?" Soalan yang aku terima dari seorang rakan (level Pengurus) di Maybank yang aku kunjungi semalam. Dan jawapan aku..."selagi engkau tak boring mendengar, aku akan bercerita tentang kebaikan dan khasiat jus manggis ini kepada engkau".

Sebenarnya, tujuan utama aku datang ke Menara Maybank adalah untuk mendepositkan sejumlah wang ke dalam akaun up-line aku dan sambil-sambil ingin bertemu rakan aku yang mengalami masalah sakit buah pinggang yang agak kritikal. Bukan apa, dia telah pun menggunakan (meminum) jus manggis yang aku jual hampir 2 minggu. Ingin juga tahu apakah perkembangan kesihatan dia sekarang ini. Tanpa diundang rakan "jauh" ku ini pula muncul. Bukanlah aku membenci dia cuma agak "kureng" dengan cara-cara dia berbicara. Kadang-kadang terlampau "sarcastic" dan menyakitkan hati serta kadang-kala kata-kata beliau berbau kesombongan yang melampau.


Macamana aku tak "panas" kalau kata-kata ini dihamburkan kepada aku "Takkanlah seorang Senior Manager sanggup menjatuhkan martabat diri dengan menjual jus manggis?"...adoi ai!..ikutkan hati, mahu juga aku lempang mamat ni.

Walaubagaimanapun, aku masih bersabar kerana aku akan pastikan dia akan menjadi customer aku...hahaha.

Untuk itu, aku lemparkan..ye..aku "lemparkan" kepada dia senaskah majalah "SUKSES" Edisi Khas yang dikeluarkan oleh Shamelin Bina. Di kulit muka majalah tersebut terpampang gambar seorang bekas ahli koperat yang telah berkecimpung di dalam penjualan Mangostyn Juice Shamelin. Beliau i.e. Ismail Abu Hassan telah mengumpul pendapatan hasil jualan dan bonus-bonus dari perniagaan jus manggis ini melebihi angka RM2 juta hanya dalam tempoh 16 bulan! Sekarang ini, pendapatan bulanan beliau melebihi angka RM180 ribu sebulan!

Aku katakan kepada mamat tersebut, "Ismail ni dahulu adalah seorang General Manager di syarikat Panasonic. Kalaulah aku seorang Senior Manager, merendahkan martabat aku semata-mata kerana menjual jus manggis, dia tu lagi la..bekas seorang General Manager. Sanggup berhenti kerja dengan gaji pokok RM14,500 sebulan serta berbagai-bagai "perks" diterima oleh seorang General Manager kerana dapat melihat peluang menambah pendapatan dengan cara yang lebih baik. 

Kalau engkau tak percaya, aku boleh berikan nombor handphone dia, dan engkau sendiri boleh bercakap dengan dia secara terus!"

Terkedu mamat tu. Mungkin kerana teruja dengan cerita tentang jutawan jus manggis ataupun mungkin juga terperanjat kerana terkena majalah yang aku lemparkan tersebut...hehehe. Well, aku tidak pernah berbuat demikian sebelum ini tetapi kali ini aku agak "pissed off" dengan cara mamat tu berkata-kata.

Kemudian, dengan agak perlahan dia bertanya "banyak ke khasiat jus manggis ni?".

Soalan itu membuatkan aku menjadi "cool" dan terus sahaja memberi mamat tu "fliers" dan buku penerangan tentang khasiat dan kebaikan jus manggis Shamelin tersebut.

"Aku tahu, engkau tu ada penyakit athma dan darah tinggi. Aku nak engkau cuba dahulu sebotol. Lagipun, harganya bukanlah terlalu mahal berbanding jenama-jenama jus manggis lain yang ada di pasaran." Dan kata-kata terakhir aku ini menjadi penutup jualan aku (close deal).."Engkau tu dah level manager, takkan sebanyak itu engkau tidak ada?".

Aku berjaya menjual kepadanya sebotol jus manggis Shamelin. Sebotol sahaja? Sebenarnya, aku tidak kisah kerana sebotol jus itu mengandungi 250ml kandungan jus dan dia perlu minum sekurang-kurangnya 30ml sehari. Oleh itu, aku jangkakan dia akan datang atau mencari aku dalam seminggu. Bukan apa, kebiasannya, pelanggan aku yang minum jus manggis Shamelin ini akan berpuas hati dengan kesan "antioksida" yang tinggi dan berupaya membantu memulihkan penyakit seperti athma yang dihidapi oleh mamat tersebut.


In fact, seminggu sebelum itu, aku telah bertemu rakan lama aku yang juga mengidap penyakit tekanan darah tinggi. Dia terpaksa bergantung kepada ubat doktor untuk memastikan tekanan darahnya sentiasa berada di paras normal. Menurut beliau, akibat dari terlalu bergantung kepada ubat darah tinggi yang diberikan doktor hampir 8 tahun, dia mengalami satu masalah sampingan iaitu alat "kelelakiannya" agak "kureng"! Dia bertanya samada jus manggis itu berupaya untuk memulihkan kembali "barang" paling berharga pada dirinya itu.

Aku agak was-was pada mulanya kerana tiada testimoni atau hasil-hasil kajian yang menunjukkan bahawa jus manggis ini boleh memulihkan lelaki yang "mati pucuk". Cuma, menurut kajian, jus manggis Shamelin ini berupaya membantu, memperbaiki dan melindungi kesakitan otak dan urat saraf iaitu unsur-unsur yang boleh mempengaruhi "kelelakian" seseorang itu.

Aku telah menjual 2 botol jus manggis Shamelin kepadanya untuk dicuba.

Semalam, aku berjumpa kembali dengan rakanku itu dan beliau tidak sudah-sudah mengucapkan terima kasih kepada aku sambil memberikan senyuman yang penuh makna...hmmmmm.


Sekian.
Readmore...
Monday, February 21, 2011

ATM Cash Forecasting Method 1

4 comments
 
Salam,

Anda expert menggunakan perisian Microsoft Office Excel? Kali ini aku berniat untuk  berkongsi dengan anda tentang kecanggihan perisian ini. Itupun jika anda tahu untuk menggunakannya...hehehe.

Kepada anda yang tidak tahu menggunakan komputer, aku minta maaf kerana mungkin post ini tidak sesuai untuk anda...errr...tetapi, macamana pula anda boleh membaca post ini sedangkan anda tidak tahu menggunakan komputer?...ish..ish..ish..confused aku!


Semasa aku bertugas di AmBank dahulu, aku telah mereka-cipta beberapa format menggunakan Excel. Bukan sekadar mereka-bentuk layout sahaja, malahan aku telah membuat format-format tersebut lebih canggih dengan penggunaan formula-formula tertentu. Bukan apa, tujuan aku adalah untuk membuang seberapa banyak kerja-kerja yang dilakukan secara manual terutamanya untuk memasukkan data-data tertentu bagi penyediaan laporan-laporan harian.  Malah format-format aku itu juga berupaya membuang banyak pertindanan kerja.

Sebagai permulaan untuk berkongsi ilmu tentang kecanggihan Microsoft Excel, aku akan kongsikan satu format ramalan (macam Tok Nujum la pulak ye...hehehe). Apakah yang aku ramalkan? Ramalan bilakah sesebuah ATM itu perlu untuk di “loading”! Dahsyat kan?..hehehe.



Dengan menggunakan Format ini, ATMC AmBank (atau mungkin lain-lain bank) berupaya untuk mendapatkan maklumat-maklumat berikut:
  • Bilakah tarikh dan masa (AM/PM) mesin ATM tersebut akan kehabisan wang tunai
  • Bilakah tarikh dan masa (AM/PM) yang sesuai untuk mengisi semula wang tunai ke dalam ATM tersebut
  • Berapakah baki wang tunai pada masa pengisian semula (cash returns).
Terdapat banyak formula atau function formula yang agak panjang dan unik untuk tatapan anda. Aku harap ianya berguna jika tidak, buat tak tau sahaja...hehehe.


Kenapa? Tak percaya?


Sila lihat beberapa screen shot di bawah ini. Function formula aku tandakan dengan kotak berwarna merah:

Contoh 1



Contoh 2


Contoh 3


Contoh 4


Sekarang, sudah percaya? hehehe

Itu baru beberapa contoh. Format ini sebenarnya memang padat dengan formula-formula. Aku menggunakan Microsoft Office 2003, jadi terdapat beberapa "limitation". Mungkin selepas ini aku akan convert ke Microsoft Office 2010 yang lagi canggih. Dan semestinya format ini akan juga menjadi lebih canggih serta boleh menarik duit...hahaha. (Shhhh...ada orang sudi membelinya dengan harga beberapa ribu ringgit tau...hehehe).

Post ini sebenarnya aku ingin tujukan kepada bekas staff aku di AmBank yang terpaksa bertungkus-lumus memikirkan bagaimana untuk mendapatkan “password” yang telah aku install pada format Microsoft Excel untuk ATM Cash Forecasting yang aku telah develop dulu. Aku memang kesian kepadanya, tetapi aku juga ingin membuktikan “kebagusan” aku kepada beberapa orang di situ yang seolah-olah tidak mahu mengiktiraf pengetahuan aku.

Aku memang tidak akan memberikan “password” tersebut, tetapi aku akan memberikan tutorial bagaimana “Format” ATM Cash Forecasting itu dibuat...hehehe.

Kepada anda yang tidak berkenaan, gunakanlah peluang ini untuk belajar akan kecanggihan Microsoft Office Excel.

Opppss...minta maaf! Aku tidak dapat meneruskan Tutorial khas ini pada masa ini sebab ianya terlalu panjang. Jadi, anda perlu tunggu ketibaan post-post berkaitan di lain kali...hehehe.

Sebelum itu, anda diminta untuk membuat beberapa persediaan.

Mula-mula, buat persediaan berikut:
  • Dapatkan maklumat senarai ATM (termasuk lokasi dan IDnya)
  • Dapatkan statistics pengeluaran ATM (individu) bagi 6 bulan yang terakhir. Untuk hasil forecasting yang lebih baik, dapatkan statistics pengeluaran tunai bagi setiap hari selama 6 bulan tersebut.
  • Dapatkan secawan kopi (kerana untuk membuat format ini memerlukan masa yang lama...hehehe)

Apa perlu dibuat dengan statistics tersebut?

Biasanya, statistics tersebut diasingkan mengikut urutan tarikh-tarikh. Jadi, mula-mula tukarkan tarikh-tarikh tersebut kepada hari dan nombor-nombor di dalam minggu dan bulan.

Bagaimana? Lihat screen shot yang menunjukkan formula-formula yang digunakan.

Formula bagaimana menukarkan tarikh menjadi nombor di dalam bulan (ditanda dengan oval merah):


Formula bagaimana menukarkan tarikh menjadi nombor di dalam minggu (ditanda dengan oval merah):


Formula bagaimana menukarkan tarikh menjadi hari (ditanda dengan oval merah):


Kenapa perlu menukar tarikh-tarikh menjadi nombor atau hari? Supaya senang untuk membuat function formula dan link dengan page Excel lainnya nanti.

OK, setakat ini sahaja dahulu. Aku akan terangkan di masa akan datang bagaimana cara-cara untuk mereka-cipta format, membuat linkage, menjadikan semua formula bertindak secara automatik dengan penggunaan "Macro" serta beberapa formula yang memerlukan kreativiti anda...tungguuuuu...



Sekian.
Readmore...
Thursday, February 17, 2011

Beware of backstabber!!

5 comments
 
Salam.

Macam agak keras bunyinya topik aku kali ini. Bukan apa..mungkin sebab fikiran aku yang berkecamuk sekarang ini, aku seringkali teringat beberapa peristiwa yang pernah aku lalui semasa bekerja di dua buah syarikat perbankan dan juga dua buah syarikat kawalan keselamatan sebelum ini. Adakalanya, aku seperti ingin memutar kembali masa yang telah berlalu tersebut dan membalas segala perilaku beberapa manusia yang pernah menganiaya aku sebelum ini..

Pendendam juga aku ini rupanya...hmmmm.



Well, aku rasa bukan aku seorang sahaja yang berfikiran begitu. Lebih-lebih lagi jika periuk nasi  kita (khasnya aku) dicemari oleh manusia yang suka berdengki dan memusnahkan orang lain demi kepentingan dirinya sendiri. Aku cuba sedaya upaya untuk berfikiran positif dan membuat andaian bahawa setiap perkara yang berlaku itu ada hikmahnya, tetapi, kadang-kadang unsur-unsur negatif itu datang juga mengetuk pemikiran aku.

Pernahkah anda atau karier anda dimusnahkan oleh seseorang yang anda kenal? Bagaimanakah perasaan anda jika orang yang memusnahkan karier anda itu rakan sekerja yang memang rapat dengan anda?

Perkara sebegini pernah aku alami tetapi aku tidaklah beranggapan karier aku terjejas kerananya. Aku lebih suka berpegang kepada prinsip bahawa karier aku, aku sendiri yang mencorakkannya.

Pada pandangan aku, perkara-perkara sebegini (tikam belakang) sering sahaja berlaku di sesebuah syarikat yang majoriti pekerjanya adalah orang Melayu. Bukan aku berniat ingin mengutuk bangsa sendiri tetapi inilah fakta sebenar yang aku simpulkan berdasarkan pengalaman yang aku lalui.

Benarkah begitu?

Agak sukar untuk aku menerangkannya walaupun aku pernah juga belajar "psychology" semasa di University dahulu. Dan aku juga tidak mahu mengulas lebih lanjut kerana khuatir ada pihak yang bakal tersinggung. Pada amatan aku, banyak kes-kes "tikam belakang" ini wujud akibat kurangnya nilai-nilai profesionilsme di kalangan pekerja-pekerja. Emosi juga sentiasa menjadi teras kepada tindakan-tindakan yang diambil.

Aku perhatikan, kebanyakan pekerja-pekerja berbangsa Melayu gemar benar bergosip samada suka menyampaikan gosip-gosip atau juga hanya suka mendengar gosip-gosip tersebut. Memang benar gosip bukanlah sesuatu yang salah tetapi jika tidak dibendung boleh menimbulkan perkara-perkara yang tidak elok di pejabat.

Aku fikir, gosip tentang kebaikan seseorang mungkin bukanlah suatu isu yang besar tetapi jika gosip yang memburuk-burukkan orang lain dan ditambah dengan fakta-fakta yang tidak betul bagi menyedapkan cerita mestilah dihentikan. Lebih-lebih lagi jika ia boleh membawa kepada kejatuhan karier seseorang terutamanya jika gosip tersebut sampai kepada pihak pengurusan atasan yang juga suka mendengar gosip dan membuat andaian tanpa membuat usul periksa.

Telah menjadi kebiasaan, si penyampai gosip-gosip liar tidak akan bercerita di hadapan orang yang digosipkannya. Bagi aku itu samalah juga dengan "mengumpat" tetapi diuar-uarkan dengan perkataan "gosip" seolah-olah kononnya itu bukanlah perbuatan dosa..Cheh!

Apa kaitannya "Backstabber" dengan gosip?

Sebenarnya, dengan gosiplah si "Backstabber" berjaya di dalam mencapai matlamatnya atau dengan kata lain gosip merupakan senjata ampuh yang sering digunakan oleh "Backstabber" untuk menjatuhkan mangsanya. Sikapnya yang "bertanam tebu di bibir" dan caranya yang "lembut lidah dari gigi" ketika berdepan, berubah 360 darjah apabila di belakang mangsanya, boleh membuat si mangsa jatuh kerana tidak bersedia.


Ketika di hadapan mangsanya, memuji melangit dan sengaja membiarkan si mangsa dibuai perasaan yang indah-indah tetapi di belakang si "Backstabber" menghunus dan menusuk "pisau" yang tajam yang bakal melemahkan mangsanya. "Pisau" yang aku maksudkan di sini bukan "fizikal" pisau itu sendiri tetapi hanyalah perumpamaan bagi kata-kata nista yang diucapkan oleh si "Backstabber" bagi menjatuhkan mangsa. Bukankah ada bidalan berbunyi "kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang"...errr...betul ke?...aku belasah jer tu..hehehe.

Si "Backstabber" akan menyampaikan gosip-gosip liar atau cerita-cerita yang asalnya benar tetapi dimanupilasikan dan ditambah-tambah agar pendengar-pendengar mempercayainya. Tujuannya adalah untuk mempengaruhi golongan pendengar-pendengar yang diharapkan akan menyokongnya ketika dia melaksanakan agenda yang seterusnya.

Apa pula agenda yang seterusnya?

Jika matlamat si "Backstabber" adalah untuk menjatuhkan mangsanya, cara yang paling berkesan ialah menyampaikan gosip-gosip kepada seseorang yang boleh membuat keputusan di dalam syarikat seperti pihak pengurusan atasan. Dengan sokongan dari golongan pendengar-pendengar maka tidak mustahil si pengurus atasan mempercayai gosip yang disampaikan oleh si "Backstabber" itu tadi. Terutamanya jika dia memang suka mendengar gosip dan suka bertindak tanpa membuat usul periksa.

Hasilnya, si "Backstabber" mungkin berjaya di dalam mencapai matlamatnya.

Apa pula kaitan kes "Backstabber" ini dengan aku?

Buat masa sekarang (di dalam artikel ini), aku tidak akan bercerita tentang pengalaman-pengalaman yang aku telah lalui berkaitan tindakan "Backstabber" ke atas aku. Aku akan ceritakan di lain post. Aku masih ingin memberi peluang kepada mereka untuk memohon maaf kepada aku.

Adakah cara untuk membendung?

Adalah tidak adil atau juga tidak beretika jika aku katakan caranya ialah dengan membuang sahaja "Backstabber" tersebut dari syarikat.

Pada pendapat aku, cara terbaik ialah dengan memastikan kesemua pekerja faham akan tugasan masing-masing dan bekerja bersama-sama untuk mencapai matlamat syarikat. Adalah juga lebih baik jika syarikat sentiasa memantau proses-proses yang berkaitan supaya tiada pertindanan kerja serta memperbaiki produktiviti pekerja agar mereka lebih fokus kepada kerja masing-masing dan menghindar dari suka bergosip dan mendengar cerita-cerita yang tidak berfaedah.

Laksanakanlah "Performance Management System" dengan telus "quadrant" yang dilabelkan berserta markah-markah "quantitative" berdasarkan fakta dan nombor. Kurangkan elemen-elemen "qualitative" yang mengarah kepada emosi yang mungkin dipengaruhi unsur-unsur negatif hasil dari gosip-gosip liar dan cerita-cerita rekaan samada yang datangnya dari si "Backstabber" ataupun dari manusia spesis "LALANG".


Sekian.
Readmore...
Monday, February 14, 2011

Wanna reduce your weight?

14 comments
 
Salam.

Dua hari lepas aku telah menimbang berat badan aku dan keputusannya ialah 67kg! Wow! Tinggal lagi 2 kg untuk aku turunkan dan mencapai sasaran aku untuk memiliki berat badan 65kg sebelum hari jadi aku pada 29hb Mac depan. Aku perlu melipat-gandakan senaman aku!



Jika di tolak jumlah kg dari berat badan asal aku sebelum ini (75kg), aku telahpun berjaya mengurangkan sebanyak 8kg dalam tempoh sebulan!. Yang aku puas hati sangat ialah kerana aku berjaya melakukannya tanpa "Crash Diet".

Sebelum ini aku pernah melakukan "Crash Diet" dan berat badan aku memang berkurangan tetapi terdapat kesan buruk seperti badan lemah (kekurangan tenaga dan stamina) serta berat badan aku seperti "YO-YO" sekejap turun dan sekejap naik hingga pada suatu ketika berat badan aku melebihi 80kg!.

Aku juga pernah mengambil "Jus Mate 5" dan aku akui ianya juga dapat membantu aku menurunkan dan mengawal berat badan aku. Produk yang amat bagus! Aku tidak berniat untuk mengutuk atau memburuk-burukkan produk tersebut, cuma mungkin ianya tidak berapa sesuai untuk aku.


Pernah juga aku menggunakan "Portable Sauna" dan aku berjaya menurunkan dan mengekalkan berat badan aku ke angka 75kg.


Tetapi aku masih tidak berpuas hati kerana "Portable Sauna" tidak akan menambahkan stamina aku walaupun berjaya membantu aku membuang lemak-lemak berlebihan dan mengurang serta menstabilkan berat badan aku.

Cara yang paling baik adalah "BERSENAM"!

Tidak kiralah bersenam dengan cara bagaimana seperti berjogging atau berenang kerana kedua-duanya juga dapat membantu aku untuk mengurangkan berat badan sambil menambahkan stamina.

Walaubagaimanapun, aku mempunyai satu masalah yang besar iaitu tahap kolestrol aku terlalu tinggi (melebihi bacaan 13 ketika ujian darah yang telah aku lakukan beberapa bulan lepas) dan yang paling perit untuk aku bersenam ialah kerana aku semput! Aku akan cepat rasa lelah (mengah) dan terasa akan pitam jika aku berjogging lama. Pernafasan aku agak tidak teratur dan selalu rasa tidak cukup nafas! Sudah lama aku anggap diri aku ini mengidap penyakit "minor athma" atau mungkin juga resdung.

Syukur...kini aku telah ditemukan dengan satu produk yang benar-benar berkesan membantu aku mengatasi permasalahan semput aku itu...iaitu MANGOSTYN JUICE dari Shamelin Bina.


Jika anda beranggapan aku cuma ingin membuat promosi di sini terpulanglah kepada anda. Aku cuma ingin share pengalaman aku dan hasil yang aku sendiri telah rasakan setelah mengambil Food Supplement tersebut, Sekarang ini aku boleh berjogging tanpa mengalami keletihan melampau atau merasa akan pitam.  Jus manggis ini benar-benar memberikan aku tenaga tambahan untuk bersenam! Kesan yang paling ketara sekali ialah semput aku semakin menghilang!

Beberapa hari ini, hampir setiap petang hujan turun dan menghalang aku dari berjogging tetapi aku masih lagi melakukan senaman "indoor" untuk menurunkan berat badan aku. Aku banyak melakukan "sit up" iaitu tidak kurang dari 100 kali sehari dan skipping (tidak pernah pulak aku mengira jumlah lompatan aku semasa skipping).

Kepada rakan-rakan semua, marilah kita sama-sama bersenam untuk kesihatan yang lebih baik. Kepada rakan-rakan yang mengalami masalah berat badan atau obesiti carilah alatan atau Food Supplement yang bersesuaian dengan diri anda dan setelah berjaya menurunkan berat badan anda itu bersenamlah untuk mengekalkannya dan menambahkan stamina.

Kepada anda yang mengalami permasalahan seperti aku (athma, semput, resdung dan para perokok tegar), cubalah Mangostyn Juice dari Shamelin Bina.

Pulihkan kesihatan anda dan marilah kita bersenam bersama-sama.


Sekian.
Readmore...
Saturday, February 12, 2011

Is documentation really important?

0 comments
 
Salam.

Beberapa hari lepas aku telah dijemput untuk memberikan satu lagi taklimat berkenaan "Cash Operations and Management" oleh sebuah syarikat kawalan keselamatan (Security Company). Bila mendengar penjelasan CEO syarikat tersebut, aku dapati mereka benar-benar bersungguh-sungguh untuk venture ke dalam perniagaan Pengurusan Tunai ini.

Apa yang merisaukan aku ialah apabila aku bertanya tentang SOP, BCP dan Business Strategy, tiada seorang pun dari kalangan Pengurusan syarikat tersebut yang berani menjawab tetapi mengutarakan soalan berikut kepada aku.."Pentingkah semua tu?". Ternganga aku mendengar soalan tersebut!

Hati aku hanya boleh berkata, satu kesilapan besar jika mereka ingin venture ke dalam industri yang terlalu baru untuk mereka ceburi. Bukan niat aku untuk merendah-rendahkan mereka tetapi aku agak ragu-ragu akan niat mereka yang bertekad tinggi tetapi tanpa ilmu yang mencukupi. 

Jika CEO tidak berapa faham tentang perniagaan tunai tersebut, sekurang-kurangnya ada kaki-tangan pengurusan yang expert dan tahu selok-belok perniagaan tersebut. Tetapi, aku dapati kesemua mereka (kaki-tangan pengurusan) tiada kefahaman langsung tentang itu.

Ikutlah cara billionaire Lim Goh Tong yang mengasaskan Genting. Untuk menanda-tangani dokumenpun beliau tidak tahu dan hanya menggunakan cop khas yang ditempa di cincin beliau untuk tujuan tersebut. Tetapi beliau amat berjaya dan kejayaan beliau itu adalah kerana didokong oleh pembantu-pembantu beliau (kakitangan pengurusan yang expert di dalam bidang masing-masing seperti Tun Hanif Omar). Bukan niat aku untuk mengagung-agungkan beliau tetapi sekadar memberikan gambaran betapa pentingnya golongan sokongan di dalam sesebuah organisasi atau syarikat.

Pentingkah semua dokumen tersebut?

Jawapan aku...Memang PENTING!

Cuba fikirkan, kita ingin venture ke dalam suatu perniagaan di mana wang tunai menjadi satu barang produksi. Tanpa kawalan keselamatan yang mencukupi ada kemungkinan berlakunya kehilangan wang tunai. Sekiranya jumlah yang hilang besar, ada kemungkinan syarikat akan gulung tikar dan terpaksa memikul beban hutang kepada pelanggan.

Apabila aku bercerita tentang SOP atau Standard Operating Procedures, aku sentiasa menekankan akan perlunya dokumen tersebut dibuat dengan selengkap yang mungkin, menyeluruh dan merangkumi semua aspek kawalan keselamatan terhadap keseluruhan operasi syarikat. SOP tersebut pula perlulah sentiasa di "REVIEW" agar ia berkesan mengawal dan mengelakkan sebarang risiko yang bakal wujud.

Sekiranya syarikat tidak memiliki kakitangan yang expert di dalam penyediaan SOP, apa salahnya mengupah orang luar yang expert melakukan perkara tersebut. Ada juga syarikat yang mewujudkan jabatan Risk Management yang bertanggungjawab membuat penilaian tentang risiko-risiko yang wujud di setiap bahagian operasi. Setidak-tidaknya jabatan tersebut boleh juga melakukan "Business Process Analysis" dan menentukan setiap proses-proses menepati piawaian yang dikehendaki bagi tujuan pengurangan kos-kos, memperketatkan kawalan keselamatan serta mengurangkan atau mengelakkan pertindanan kerja (double work).

Bagaimana pula dengan BCP atau Business Continuity Plan?

BCP merupakan satu dokumen yang penting di dalam pengurusan krisis. Tujuan utama BCP adalah untuk memastikan terdapatnya kesinambunagan kerja-kerja atau proses-proses sekiranya berlakunya krisis. Untuk keterangan lanjut tentang Pengurusan Krisis sila rujuk kembali artikel-artikel yang pernah aku paparkan di blog ini dahulu bermula dengan http://abanglongonline.blogspot.com/2010/05/crisis-management-part-1.html. Artikel tersebut memang panjang berjela dan aku terpaksa membahagikannya sehingga 9 bahagian. Itupun masih tidak lengkap sebenarnya kerana masih ada lagi 3 bahagian yang aku masih belum paparkan.

Bagaimana pula dengan Business Strategy?

Setiap perniagaan yang ingin kita ceburi mestilah dikaji dengan teliti dan menyeluruh lebih-lebih lagi untuk perniagaan Pengurusan Tunai ini. Syarikat perlu tahu apakah kekuatan yang ada, kelemahan yang perlu diperbaiki, peluang-peluang yang ada serta ancaman-ancaman yang bakal wujud atau telahpun wujud untuk menceburi bidang perniagaan tersebut. Dengan demikian, syarikat akan lebih bersedia.

Untuk sedikit maklumat tentang Business Strategy ini, sila lawati dan baca artikel aku sebelum ini di http://abanglongonline.blogspot.com/2010/06/business-strategy-part-2.html.

Syarikat perlu memiliki strategi-strategi yang berkesan termasuklah strategi bagaimana untuk memasuki pasaran (Marketing Strategy), strategi mengembangkan perniagaan, strategi memaksimakan penggunaan tenaga (buruh dan peralatan) serta lain-lain strategi yang berkaitan.

Pentingnya penyediaan dokumen-dokumen

Aku pernah melihat, membaca dan menilai dokumen-dokumen yang aku sebutkan di atas yang disediakan oleh beberapa syarikat kawalan keselamatan untuk dinilai oleh pihak bank. Ada sesetengah syarikat yang tidak mengambil berat tentang dokumen-dokumen tersebut. Sekadar hanya ingin memenuhi syarat-syarat asas bank agar menghantar dokumen-dokumen tersebut.

Ada dokumen yang disiapkan seperti karangan budak-budak sekolah. Tiada nilai-nilai profesionalisme. Ada juga dokumen yang diciplak dari syarikat lain. Memanglah isikandungan sesuatu dokumen tersebut mungkin wujud persamaan kerana mengkhusus kepada satu perniagaan yang sama tetapi jikalau nama syarikat asal yang membuat dokumen tersebut wujud di dalam dokumen "baru" syarikat lain adalah sesuatu yang memalukan.

Ada juga dokumen yang dimuat turun dari internet dan dilabelkan sebagai dokumen asal atau original syarikat tetapi kandungan yang terdapat di dalamnya adalah terlalu asas dan mudah dipersoalkan.

Jika inginkan kandungan yang berkualiti dimuat turun dari internet dapatkan dokumen yang "premium" dan semestinya dikenakan bayaran oleh penciptanya.

Taklimat yang telah aku buat untuk syarikat kawalan keselamatan itu agak panjang berjela tetapi hanyalah yang paling asas untuk syarikat bersedia menceburkan diri di dalam perniagaan Pengurusan Tunai.

Aku masih lagi belum bercerita tentang proses-proses, risiko-risiko yang bakal wujud, permasalahan-permasalahan yang sekarang ini dihadapi oleh syarikat kawalan keselamatan lain yang telahpun berkecimpung serta tanggapan dan expectations dari pelanggan-pelanggan (Bank dan Institusi Kewangan) yang melangit.

Cash Management Business bukan lagi sesuatu yang baru kepada Bank dan Institusi Kewangan. Mereka telah advanced dan mengharapkan sesuatu yang lebih baik daripada pihak "Outsourcer" (syarikat kawalan keselamatan).

Jika semasa permulaan taklimat aku yang ternganga mengetahui akan kekurangan ilmu yang mereka ada, di hujung taklimat mereka pula yang ternganga...hehehe.

Masih banyak lagi perkara-perkara yang mereka perlu ketahui sebelum berani menceburkan diri di dalam perniagaan ini. Aku sempat juga mengakhiri taklimat aku dengan pesanan yang agak keras.. "Janganlah kita menjadi bodoh sombong dan akhirnya terlungkup. Lebih baik kita mengaku bodoh dan belajar serta memperbaiki diri agar kejayaan dapat kita kecapi".



Sekian.
Readmore...
Wednesday, February 9, 2011

Mangosteen Juice?

2 comments
 
Salam.

Pertama sekali aku ingin memohon maaf sekiranya anda datang melawat ke blog aku ini mengharapkan adanya artikel-artikel baru yang menarik untuk dibaca tetapi yang wujud hanyalah artikel-artikel yang telah lama. Bukan aku ketandusan idea, tetapi kerana sikap aku yang suka membuat pembaharuan menyebabkan template blog aku ini menjadi huru-hara...aku tidak puas hati dengan template lama blog ini dan ingin mencuba sesuatu yang baru pula supaya blog aku ini lebih ringan dan pantas untuk loading. 

Template blog ini masih belum sempurna dan aku masih terkial-kial untuk membuat beberapa adjustment terhadap CSS..so, aku harap anda janganlah ketawakan aku jika terdapat paparan yang pelik-pelik serta broken links yang bukan-bukan.



Untuk memenuhi kehendak pembaca setia blog ini, aku postkan juga coretanku di sini sekadar memastikan anda semua tidak boring untuk datang melawat lagi.

Pernahkah anda makan buah manggis? Pernahkah pula anda minum jus manggis? Sedap bukan?


Kali ini aku bukan hanya ingin bercerita tentang kesedapan buah atau jus manggis tetapi tentang khasiat dan kebaikan yang wujud jika kita menikmati buah atau jus manggis tersebut. Kebiasaannya kita hanya suka menikmati isi buah manggis yang putih melepak, manis dan lazat tersebut terutamanya setelah makan buah durian. Pernahkah anda makan kulit buah manggis tersebut?

Sebenarnya khasiat buah manggis banyak terdapat pada kulitnya. Menurut kajian saintis tidak kira di luar negara ataupun dalam negara (seperti kajian pihak FRIM), kulit buah manggis mengandungi "XANTHONE" yang tinggi.

Apakah "XANTHONE"?

Kajian mengenai  XANTHONE telah bermula sejak tahun 70an dan hingga kini telah ditemui lebih dari 40 jenis XANTHONE, di antaranya adalah alpha-mangosteen dan gamma-mangosteen yang dipercaya memiliki kemampuan mencegah berbagai jenis penyakit. Penelitian lain menunjukkan bahawa gamma-mangosteen XANTHONE mempunyai kesan anti radang lebih baik daripada ubat anti-inflamasi lain yang dijual di pasaran. Menurut kajian, XANTHONE dapat menghindarkan berbagai penyakit yang disebabkan peradangan, seperti artritis dan alzheimer (merupakan salah satu penyakit disfungsi otak).

XANTHONE juga bermanfaat mencegah pertumbuhan sel kanser dan tumor. Kemampuan antioksidanya bahkan melebihi Vitamin C dan E yang selama ini terkenal sebagai antioksida yang paling efektif. Kandungan alpha-mangosteen dan gamma-mangosteen pada buah manggis juga bersifat anti-bakteria. Alpha-mangosteen juga diketahui mempunyai kesan yang sama baiknya dengan antibiotik yang berada di pasaran seperti amphicillin dan minocycline.

Kelebihan memakan buah manggis

Manggis merupakan buah yang berkhasiat untuk kesihatan dan kecantikan kerana memiliki antioksida yang menangkap radikal bebas dan mencegah kerosakan sel. Tidak cuma isi buah manggis yang kaya vitamin C-66, tetapi kulit manggis juga mempunyai pelbagai khasiat iaitu antikanser, antioksida, mujarab mengatasi koronari jantung dan sebagainya. Terdapat juga kajian untuk mengesahkan bahawa khasiat buah manggis mungkin boleh mencegah HIV.

Ekstrak kulit manggis bersifat anti-proliferation untuk menghalang pertumbuhan sel kanser. Selain itu ekstrak itu juga bersifat apotosis atau penghancur sel kanser. XANTHONE yang diekstark dari kulit manggis mampu merawat beberapa jenis penyakit kanser seperti kanser hati, pencernaan, paru-paru dan sebagainya. Malah, kajian juga telah membuktikan bahawa XANTHONE dari kulit manggis juga mampu mengatasi penyakit tuberkulosis (TBC), asma, leukimia dan anti-inflamasi.

Pengambilan XANTHONE yang diekstrak dari buah manggis secara rutin dapat membantu untuk rawatan awet muda kerana antioksidanya berfungsi menjaga serta memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak dan menjadikannya lebih baik. Secara tradisionalnya buah manggis juga digunakan untuk mengubati penyakit buasir dan luka.

Produk-produk berasaskan buah manggis

Setakat yang aku tahu, kini terdapat 3 buah syarikat atau organisasi (di Malaysia) yang mengedarkan atau menjual produk berasaskan ekstrak buah manggis iaitu Xango, Vemma dan Shamelin Bina. Produk siapakah yang lebih baik terpulang kepada pengguna. Biasalah, bila terdapat persaingan untuk satu produk yang serupa, masing-masing akan menyatakan produk merekalah yang lebih baik. Aku memilih Jus Manggis edaran syarikat MLM yang terkenal iaitu Shamelin Bina kerana aku dapati kebanyakan testimoni-testimoni yang aku baca dan lihat di Youtube memaparkan hasil dan keajaiban produk keluaran Shamelin Bina.

Sebelum ini aku tidak ambil pusing tentang produk ekstrak manggis ini, tetapi setelah melihat kesannya terhadap diri aku, anak-anak aku, isteri aku dan teman-teman rapat aku sendiri, khasiat XANTHONE memang menakjubkan:
  • Resdung dan lelah aku hampir pulih walaupun hanya minum jus manggis Shamelin ini lebih kurang seminggu. Sekarang ini aku sudah boleh berjogging. In fact, semalam aku berjogging serta berjalan melebihi 5 km. Sesuatu yang dahulunya amat sukar aku lakukan. Yang menariknya, aku tidak pula merasa terlalu penat atau ketidak-cukupan nafas.
  • Tekanan darah tinggi aku menurun tetapi tidaklah secara mendadak. Sebelum ini aku bergantung kepada ubat doktor untuk mengawal tekanan darah aku. Masalahnya, mungkin kerana ubat yang diberikan tidak sesuai atau serasi dengan tubuh badan aku, seringkali tekanan darah aku merudum (turun mendadak) dan membuatkan aku sering kali pitam atau melayang. Jika tidak mengambil ubat langsung tengkuk aku pula tegang dan sakit.
  • Berat badan aku juga menurun. Jika sebelum ini di antara 75 ke 80 kg, sekarang berat badan aku hanya 68 kg. Target aku ialah ingin menurunkan berat badan aku ke 65 kg sebelum hari jadi aku  pada 29 hb Mac nanti. Jus manggis Shamelin ini bukanlah ubat untuk menurunkan berat badan tetapi di dalam jus ini juga terdapat ekstrak "Puri Roselle" yang memang terkenal dengan sifatnya yang memberikan rasa kenyang kepada pemakannya. Secara langsung membantu aku mengurangkan jumlah makan yang aku ambil. Tetapi yang lebih membantu aku sebenarnya ialah "exercise" yang aku lakukan.
  • Dua orang anak-anakku telah mengalami demam panas dan selsema (biasalah musim hujan) dan mereka sembuh dengan agak pantas setelah aku berikan mereka minum sesudu jus manggis Shamelin ini setiap seorang.

Sebenarnya banyak testimoni-testimoni berkenaan kebaikan jus manggis Shamelin ini. Jika anda ingin tahu lebih lanjut lagi, anda boleh sahaja lawati blog berikut http://shamelin290.blogspot.com. Antara keajaiban yang paling ketara ialah keberkesanan jus manggis Shamelin ini membantu menyembuhkan pesakit "Kencing Manis" yang kronik. Anda boleh melihat paparan video testimoni di blog tersebut. Aku tidak mahu paparkannya di sini kerana ianya agak extreme bagi sesetengah orang.



Kandungan utama Jus Manggis Shamelin

Aku paparkan di sini kandungan utama yang terdapat di dalam jus manggis edaran Shamelin Bina:

Manggis (Garcinia Mangostana)

Buah manggis merupakan antara buah yang dikatakan terbaik sekali di kalangan buah tropika. Manggis mengandungi pelbagai jenis bahan biologi yang aktif dalam kuantiti yang besar. Bahan aktif yang paling penting di kenali sebagai XANTHONE – kumpulan molekul yang agak unik. XANTHONE dikenali sebagai aptagens kerana keunikan bahan ini untuk menyesuaikan diri di dalam badan kita dan membantu badan kita untuk berfungsi dengan lebih baik. Manggis adalah herba yang terbukti dengan aktiviti antioksidanya.

Ekstrak Biji Anggur(Vitis Vinifera)

Ekstrak biji anggur, yang dikeluarkan dari kulit dan biji anggur, mengandungi perlindungan oligomeric proanthocyanidins (OPC) dalam kuantiti yang ketara. Kandungan utama ekstrak biji anggur adalah kompaun phenolic kepada mononers (catechins, epicatechin, dan taxifolin) dan flavonoid yang sejat. Ekstrak biji tersebut dibuktikan sebagai antioksida kuat yang dapat melindungi badan daripada proses penuaan dan pereputan dengan meningkatkan ketahanan plasma darah terhadap tekanan beroksida. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kuasa antioksida proanthocyanidins di dalam ekstrak biji anggur 20 kali lebih berkuasa daripada vitamin E dan 50 kali lebih berkuasa daripada Vitamin C.

Ekstrak Acai

Buah Acai merupakan  sejenis beri yang berasal daripada Brazil. Buah ini mempunyai kebaikan 10 kali ganda antioksida daripada buah anggur dan 2 kali ganda daripada blueberri. Buah ini juga mengandungi antocyanin, Omega 6, kalsium, asid amino, mineral serta Vitamin B1, B2, B3, C dan E.  Buah Acai mengandungi antioksida dan serat yang tinggi yang boleh membantu menentang penuaan awal, menyokong kesihatan jantung  serta membantu mereka yang menghadapi masalah penghadaman.

Ekstrak Delima (Punica granatum)

Delima merupakan tanaman yang popular di kalangan masyarakat Cina. Di antara khasiatnya ialah mampu mencegah penyakit kencing manis, mencuci perut, membunuh cacing dan meredakan cirit-birit. Ekstrak delima mengandungi kandungan antioksida yang tinggi, phenol, vitamin C dan asid folic. Sebiji delima mampu menyumbangkan 40% vitamin C yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jus Epal  (Malus domestica)

Sebuah ungkapan mengatakan sebiji epal sehari mengelak dari penyakit (an apple a day keep the doctor away). Ini kerana epal merupakan sumber serat yang mudah dilarut. Ia mengandungi antioksidan yang membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah sekali gus mengurangkan risiko masalah jantung. Bagaimanapun, pada masa yang sama epal adalah sumber serat tidak mudah larut, membantu salur usus membersih dan membuang makanan dengan pantas melalui sistem pencernaan serta membantu mengekalkan berat badan.

Puri Rossele (Hibiscus sabdariffa)

Roselle (hibiscus sabdariffa) adalah dari spesis  hibiscus. Buah rosel  yang berwarna merah mengandungi pektin, serta kaya dengan Vitamin C, A dan E serta zat mineral. Herba  ini dapat membantu mempercepatkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah tinggi di samping memberi kesan awet muda.
Jika anda membaca coretan aku ini, anda mungkin berpendapat aku sebenarnya sedang membuat promosi untuk jus manggis Shamelin. Memang pun, sebab aku telah menjadi pengedar yang sah untuk menjual produk ini...hehehe.

Bagi aku, apa salahnya untuk kita berkongsi maklumat yang mungkin berfaedah.

Kepada anda yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang jus manggis Shamelin ini sila lawati blog http://shamelin290.blogspot.com kerana banyak maklumat-maklumat yang dipaparkan di blog tersebut. Kepada yang ingin menjalankan perniagaan menjual jus manggis Shamelin ini bolehlah menghubungi aku kerana "Marketing Plan" dan "Business Strategy" memang menakjubkan seperti keajaiban Jus Manggis Shamelin itu sendiri. Percayalah!


Sekian.
Readmore...
My Pings and Backlinks
Blogged.my Free Auto Backlinks From 1Malaysia Free Auto Malaysia Backlinks
Free SEO Tools My Ping in TotalPing.com